Hiába a járvány, a kormány nem enged: teljes kórházi osztályok álltak le

Néhány távozó most szembesült azzal: noha több mint öt évet dolgozott, mégsem kap egyhavi végkielégítést, mert ezt a szabályt megváltoztatták, és már csak 20 éves munkaviszony után jár a pénz.

2021. március 2., 11:44

Szerző:

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést hétfő éjfélig kellet aláírni, de sokan ezt nem tették meg, vagyis megszűnt a munkaviszonyuk. Napok óta érkeznek a hírek, hogy honnan mennyi orvos és ápoló távozik.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a Facebook-oldalán osztotta meg azt a levelet, amiben az áll, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház II. Belgyógyászati és Gasztroenterologiai Osztálya konkrétan működésképtelenné vált. A dolgozóknak csupán a 20 százaléka, vagyis három orvos írta alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Mindez Dobosi Zsolt orvosigazgató leveléből derült ki, amit Paphalmi Ritának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztály vezetőjének írt.

Dobosi szerint a kórháznak egyébként is 400 ezer fős területi ellátási kötelezettsége van, az ezen területen élő lakosság igen rossz egészségi állapotban van, és ezeken felül most extrém teher hárul az I. és III. Belgyógyászati Osztályra is. A körülmények miatt pedig kénytelenek lemondani a teljes gasztroenterológiai és vérző ellátást, valamint a perem kerületek mellett Budapest XVIII. kerületének általános belgyógyászati ellátását is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, felmondott az összes közalkalmazott orvos a tatabányai Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán. Többen távoztak a radiológiáról, többek között az osztályvezető, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, gond van a nefrológián is, alig maradt orvos, a pszichiátrián a nővérek távoztak. Ezt szintén Kunetz Zsombor osztotta meg a Facebook-oldalán. Az egészségügyi szakértő mindebből úgy látja, működésképtelenné vált a kórház – írta meg az Index.

A 24.hu írta meg, hogy március 1-jétől bezárt az abai szakrendelő is, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását. Ezt hétfőn Fejér megyei város önkormányzata közölte. A háttérben összeférhetetlenségi vita állhat a vezetőség tagjai között.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ dolgozói között is többen lehetnek, akik felmondhatnak. Ők azonban egy másik megoldással éltek, távozásuk egyelőre nem biztos. Az SZTE SZAKK Sebészeti Klinika, Urológiai Klinika, Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály, Idegsebészeti Klinika, Pszichiátriai Klinika, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet és az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika egészségügy dolgozóinak hétfői közleményében ugyanis az szerepel, hogy az ajánlott szerződéses feltételeket (többek között az ügyeleti időre lecsökkentett bért, a pótlékok elvételét és az egyeztetés ellehetetlenítését) elfogadhatatlannak tartják. Emiatt az említett klinikákon több dolgozó az aláírt szerződését egy záradékot jelentő nyilatkozattal látta el, ebben rögzítve, hogy amennyiben 2021. május 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével.

Korábban a budapesti Szent Imre kórházból is aggasztó hírek érkeztek, azonban az intézmény lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatása szerint a dolgozók nagyrészével végül sikerült megállapodni. Az intenzív terápiás osztályról azonban többen távoztak.

„A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosainak és ápolóinak  döntő többsége már aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon döntöttek másként a kollégák: az ott dolgozó 28 orvos közül 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága intézményen belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos.” – írták.

Néhány távozó most szembesült azzal, hogy annak ellenére, hogy több mint öt évet dolgoztak, mégsem kapnak egyhavi végkielégítést, mert ezt megváltoztatták, és már csak 20 éves munkaviszony után jár ilyen. 20 év után kéthavi, 30 év után 3 havi végkielégítés jár a jogviszony megszűnésével.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.