Igazi, történelmi kuriózum közlekedik vasárnap a budapesti utakon

Egy matuzsálemi korú, csaknem 70 éves Ikarus 60 típusú autóbusszal utazhatnak az érdeklődők május 22-én a fővárosban. 

2022. május 20., 19:52

Szerző:

A BKK közleménye szerint az autóbusz azon az útvonalon jár majd, ahol az első útjait is megtette: Kőbánya alsó vasútállomás és Rákoskeresztúr városközpont között, Rákoscsaba érintésével az N62-es vonalon próbálható ki. A járatra nosztalgiajeggyel lehet felszállni, amely a helyszínen is megváltható – írja az MTI. 

Mint a közleményben felidézik, az ötvenes évek elején, a Rákosi-rendszer iparosítási tervei miatt hatalmas tömegek utaztak a fővárosi járatokon, mivel csak kivételezett személyeknek lehetett autója, ráadásul az üzemanyaghoz sem volt egyszerű hozzájutni abban az időben.
A fővárosi üzemek dolgozóit többek között a Fővárosi Autóbuszüzem, a FAÜ szállította a munkahelyükre vagy onnan haza. Az Ikarus 60 típusú autóbuszt a hatalmas tömegek elszállítására, az első ötéves terv alatt tervezték meg a mátyásföldi Ikarus gyárban, a jármű prototípusa 1952-ben kezdte meg a próbafutásokat.

A tesztek sikeresek voltak, később az Ikarus 60-as típusú autóbuszból több mint 500 darab futott a főváros utcáin, de például az NDK-ban és a Szovjetunióban is szolgálták a magyar gyártású járművek az utazóközönséget, sőt trolibusz is épült belőle. A hatvanas évek végén vonták ki a forgalomból Budapesten, és hosszú éveken keresztül nem volt működőképes példány belőle.

A BKV Zrt. az elmúlt évtizedben újította fel a vasárnap forgalomba álló járművet. A nosztalgiabusz 11 és 13 órakor, valamint 15 és 17 órakor indul Kőbánya alsó vasútállomásról, Rákoskeresztúr városközpontból pedig 12 és 14 órakor, valamint 16 és 18 órakor indul vissza.

A járműre csak a végállomásokon lehet felszállni érkezési sorrendben, mivel az idős autóbusznak korlátozott a befogadóképessége. A BKK tájékoztatása szerint a nosztalgiabusz mellett ezen a hétvégén is közlekedik az N19-es nosztalgiavillamos a Deák Ferenc tér – Szent Gellért tér – Katinyi mártírok parkja útvonalon. A BKK nosztalgiajárataival kapcsolatos információk a BKK weboldalán olvashatók.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy régi Ikarus autóbusz a Közlekedési Múzeum új épületének új helyszíne, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban 2019. február 28-án. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)