Megunta a heresimogatást Lázár János minisztériuma

A helyettes államtitkár levélben kérte a Budavári Önkormányzatot, hogy egy táblával vagy a közterület felügyelet eszközeivel akadályozzák meg a turistákat abban, hogy Hadik András hadvezér lovasszobrát simogassák.

2023. szeptember 15., 15:20

Szerző:

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára levélben jelezte, hogy Hadik András lovasszobrának egyes idegenvezetők által történő bemutatása sok esetben igen méltatlan módon zajlik – olvasható a Budavári Önkormányzat facebook oldalán. A helyettes államtitkár kéri, hogy táblával, vagy a közterület felügyelet eszközeivel segítsük a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését.

Az államtitkár-helyettes álláspontja szerint „ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.”

Az önkormányzat válaszlevelet „készített elő”, melyben ismertette a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitértek más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jelezték, hogy ezidáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt. Azt azonban nem tagadták el, hogy „a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet”, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezik.

(Kiemelt kép: Budavári Önkormányzat, Facebook)