Hende Csabát megvezették? Fellebben a fátyol

A legfőbb ügyészhez fordult Hende Csaba honvédelmi miniszter, mert az átvilágításkor 20 bűncselekményt tártak fel a szakemberek a Zrínyi kommunikációs Kft.-nél. Az MSZP szerint a honvédelmi miniszter Az Este című műsorban elhangzott kijelentései csak azon alapulhattak, hogy félrevezették.

2011. március 10., 12:32

Hende Csaba szerint húsz különböző bűncselekményt tártak fel Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégénél, a Zrínyi Kommunikációs Kft.-nél az átvilágítás során a szakemberek, ezért a legfőbb ügyészhez fordult - írta az MTI.

A honvédelmi miniszter a Magyar Televízió Az este című műsorában szerdán elmondta: ezek gazdasági jellegű bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés és magánokirat hamisítás. Hozzáette: a pénzt polgári peres úton próbálják visszaszerezni és büntetőeljárásban polgári jogi igényként akarják érvényesíteni.

Hende Csaba hétfőn beszélt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi vezetése, mindent elkövet azért, hogy a korrupciók miatt elfolyt pénzeket visszaszerezze a büntetőeljárások befejezése után Azt mondta: már nincsenek korrupciós ügyek a tárcánál; azokat, amelyek most kerültek napvilágra, valamelyik korábbi vezetés idején követték el.

MSZP: félrevezették a minisztert

Sajnálatos, hogy a KISZ egyik volt vezetője a bizonyítási kényszerben szenvedő Gubcsi Lajos félrevezette, és így kényelmetlen helyzetbe hozta Hende Csaba honvédelmi minisztert a nyilvánosság előtt. A Zrínyi közhasznú társaság könyvvizsgálója, valamint a HM belső ellenőrzése, továbbá az Állami Számvevőszék, gazdálkodását törvényesnek és szabályosnak minősítette az elmúlt években.

A HM Zrínyi kommunikációs közhasznú társaság feladata a Magyar Honvédség tevékenységének megismertetése, bemutatása, a honvédelem eszméjének társadalmi népszerűsítése. Ennek érdekében - többek között - segítette a hivatásos és szerződéses állomány toborzását, népszerűsítette a katonai hivatást az interneten, katonai folyóiratokat adott ki magyar és angol nyelven. Dokumentálta könyveivel a magyar katonák és alakulatok hazai munkáját, a nemzetközi missziók, az abban résztvevő honfitársaink helytállását. A katonai filmstúdió jogutódjaként a modern technikai eszközök segítségével képen is megörökítette a Magyar Honvédség mindennapjait. Feladata volt a katonai alakulatok rendezvényeinek kiszolgálása, a honvédelmi ismeretek terjesztése a közép- és felsőoktatásban.

A 2010. évi költségvetésben a törvény alapján nonprofit kft-vé átalakult Zrínyi támogatása 636 millió forint volt. A korábbi évek eredményes gazdálkodása nyomán a kft-nek mintegy 500 millió forint eredménytartaléka volt, amelyből a szükséges és előírt feladatok elvégzésére a kft vezetése még mintegy 280 millió forinttal növelte üzleti tervet. Több, mint 233 millió forint eredménytartalékkal adta át Gubcsi Lajosnak a kft vezetése kormányváltáskor az Zrínyit. Valótlan tehát Gubcsi Lajos azon állítása, hogy ő takarított meg 230 millió forintot - állítja az MSZP.

Túlköltekezés: ez sem igaz

Nem igaz Gubcsi Lajos állítása a túlköltekezésről sem, hiszen az átadás-átvételi dokumentáció szerint az éves költségvetés időarányos részét használta fel csak a korábbi ügyvezetés. Azon állítása, hogy az általa is törvényesnek és szabályosnak minősített közbeszerzések alapján megkötött szerződéseket felülbírálva kevesebbet fizetett ki miután "szúrós szemmel nézett" a cégvezetőkre, az ötvenes évek eljárását juttatja az ember eszébe. Kiegészítésre szorul azon büszkélkedése is, hogy az informatikai szolgáltatásokat a korábbi 30 millió forint helyett egy millió forintból oldják meg, hiszen mint közismert, a kormányzati informatikát egységes rendszerben más állami szerv működteti 2011-től - közölte a 168 Órával az MSZP.

Gubcsi Lajos nyilatkozatában az átvilágítás eredményeire, és jogászok megfeszített munkájára hivatkozott ezzel is indokolva, hogy csak miért most állt elő ezekkel a képtelenségekkel. Megtisztelhetné az adófizető állampolgárokat azzal, hogy megnevezi az átvilágító cég, jogi szakértők megbízásainak összegét, hogy milyen közbeszerzés alapján került sor a szerződéskötésre és mikor, rendelkeznek-e a szükséges katonai biztonsági engedélyekkel, mert ezeket hiába kerestük a kft honlapján. Magyarázatra szorul az is, hogy milyen módon tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi minisztert és vette rá arra, hogy az ügyészséghez forduljon. Ennél is rosszabb, hogy tevékenysége azt bizonyítja, Gubcsi Lajos nem tudott szakítani a rendszerváltás előtti stílusával. Nincs joga megalapozatlan állításaival lejáratni a Magyar Honvédség tekintélyét - közölte az MSZP lapunkkal.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.