Bíróság elé viszik Völner Pált és a Magyar Hírlapot is

2020. szeptember 14., 18:21

Szerző:

A Helsinki bizottság Facebook-posztja szerint Völner Pál a Magyar Hírlapnak beszélt a 14 évvel ezelőtti eseményekről, azonban szerintük az állítások nem voltak igazak.

“A Kossuth tér gyülekezési jogot sértő „preventív elkordonozásával” (műveleti területté nyilvánításával) szembeni fellépés keretében Kádár András Kristóf társelnökünk 2006-ban személyesen próbált belépni az önkényesen lezárt közterületre, és miután a rendőrök azt megtiltották neki, rendőrségi panaszeljárást indított. A Legfelsőbb Bíróságot is megjárt ügyben a Fővárosi Bíróság megállapította: a rendőrség nem tudta megindokolni a tér nagy részére kiterjedő kordon fenntartásának szükségességét, ennek hiányában pedig a területlezárás jogsértő volt. Ennek nyomán a rendőrség végül elismerte, hogy törvényes indok nélkül zárta le a Kossuth teret.

A Bizottság szerint Völner Pál azt nyilatkozta a lapnak, hogy “utánanéztek és a 2006-os véres rendőrattak idején sem a TASZ, sem a Magyar Helsinki Bizottság nem kezdeményezett egyetlen eljárást sem a gyülekezési joggal összefüggésben a magyar állam ellen, és miért mondta, hogy e szervezetek alapjogi érzékenysége „kormányfüggő”.

A Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert kezdeményez Völner ellen, a Magyar Hírlapot pedig azért viszik bíróság elé, mert a bizottság “jóhírnevét súlyosan sértő egyoldalú politikusi nyilatkozatot közöltek”, magát a Bizottságot pedig nem kérdezték meg az ügyről.