Házkutatást tartott a NAV a 99 Mozgalmat támogató Perjés Gábornál

Perjés Gábornál tartott házkutatást a 99 Mozgalom finanszírozása ügyében eljárást folytató Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet.

2023. november 21., 14:49

Szerző:

NAV házkutatást tartott annak a Perjés Gábornak az otthonában, aki befizette a 99 Mozgalom OTP-számlájára a szervezet támogatási pénzeit – tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet információi szerint néhány nappal ezelőtt ugyanebben az ügyben Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában is házkutatást tartott a NAV, ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le egy ügyész jelenlétében.

A lap szerint „a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. A pénz több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz”.

A 99 Mozgalom Karácsony Gergely választási mozgalma volt, azonban miután a főpolgármester visszalépett Márki-Zay Péter javára a 2021-es ellenzéki előválasztáson, gyakorlatilag megszűnt létezni. Támogatás viszont még a működő korszakukban jutott hozzájuk, készpénzes adományok formájában..

 

Az OTP szeptember végén tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt, a kampánytámogatások a 99 Mozgalmat érintő ügyében. A bank szerint ugyan a mozgalom kitöltötte az erre vonatkozó jegyzőkönyveket, de nem tudott hitelesen elszámolni azzal, hogyan jutott hozzá a pénzekhez, amiket Perjés Gábor II. kerületi önkormányzati képviselő fizetett be a bankba – írja a HVG

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője kedden vagyis ma „biztosan benyújtja” a szuverenitási törvényt a parlamentnek. Az országgyűlés jóváhagyására váró javaslat szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a választói akarat külföldi pénzekkel támogatott befolyásolását. Ha megszavazza a parlament, akkor a Btk.módosítása is várható, miszerint a választói akarat tiltott befolyásolása kiegészül egy olyan passzussal, hogy aki választáson indul és külföldi támogatást fogad el, 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető.

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Adrián Zoltán/168)