Kedden vita várható a parlamentben, Kocsis Máté benyújta a szuverenitási törvényjavaslatot

Az ATV információ szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden „biztosan benyújtja” a szuverenitási törvényt a parlamentnek. Az országgyűlés jóváhagyására váró javaslat szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a választói akarat külföldi pénzekkel támogatott befolyásolását. 

2023. november 21., 10:24

Szerző:

Bár a keddi napirendi pontok között nem szerepel, az ATV információ szerint ma biztosan benyújtja Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szuverenitási törvény tervezetét. Ahogy arról beszámoltunk ezt Németh Szilárd is megerősítette, azt írta Facebook-oldalára, hogy ez „lesz a heti főmenü”. „Nagy vita várható az Országgyűlés elé kerülő szuverenitásvédelmi törvényről, de világos tilalmakat kell felállítanunk ahhoz, hogy ne lehessen külföldi pénzzel befolyásolni a magyar választásokat” – ezt Orbán Viktor mondta a tervezett törvényről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének a tájékoztatása szerint, amikor a Karmelita kolostorban fogadta a Magyar Diaszpóra Tanács tagjai és a Magyarország biztonságát és szuverenitását fenyegető veszélyekről volt szó. 

A szuverenitási törvényjavaslat benyújtását múlt keddre ígérték, de  ez csúszott, múlt csütörtökön Rogán Antal azt nyilatkozta, hogy „legkésőbb a jövő hét elején bekerül a parlament elé”. Magas rangú fideszes források szerint „kedden biztosan” meglesz a benyújtás, azaz ma Kocsis Máté a parlament elé terjesztheti a törvényjavaslatot.

A „guruló dollárokra” lesz válasz a szuverenitásvédelmi törvény a jövő júniusi EP- és önkormányzati választások előtt. Btk.módosítás is jön, a választói akarat tiltott befolyásolása kiegészül egy olyan passzussal, hogy aki választáson indul és külföldi támogatást fogad el, 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető.

A Fidesz Kongresszuson Kocsis Máté beszédét úgy kezdte, hogy „hátul a szavazóládák mellett helyeztük el azokat az adománygyűjtó ládikákat amelyekbe a főpolgármester úr tevékenységért végletekig rajongó polgártársaink elhelyezhetik, a gondosan összekuporgatott angol fontjaikat, dollárjaikat és euróikat.”

A Fidesz-frakcióvezető korábban úgy fogalmazott: ha a baloldal nyeri meg a 2022-es választást, akkor lényegében amerikai baloldali milliárdosok akarata szerint alakult volna kormány Magyarországon. Ez lett volna a dollárkampány ára”. Azaz, példát akarnak statuálni mindazokkal szemben, akik megfogalmazásuk szerint elárulják a hazát. 

(Kiemelt képünkön: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Fotó: Facebook oldala)