Hazacsábító irodákat nyit a kormány

Bajától Dunaújvárosig, Budapesttől Győrig és Salgótarjántól Nagykanizsáig az ország 27 pontján nyit a jelenleg külföldön élő vagy dolgozó magyarokat hazacsábító Hazaváró Irodákat a kormány. 

2023. november 1., 16:12

Szerző:

Az országban 27 helyen nyílnak Hazaváró Irodák, és indul egy telefonos helpdeskkel is támogatott hazacsábító információs portál is, amely egy 15 éve létező lengyel mintát követve segíti majd tanácsokkal az át- és visszatelepülni vágyó magyarokat. A program főleg meglévő infrastruktúrát használ, nem túl innovatív, egyelőre úgy tűnik, nem is nyújt egyedi szolgáltatásokat, ráadásul mindennek ellenére még csak nem is olcsó – írja a HVG. A Hazaváró Irodák az eleve meglévő Kormányablakok adnak helyet – derül ki a Magyar Közlönyben kedd este megjelent, „a diaszpóra-magyarsággal történő kapcsolattartás támogatásáról” szóló kormányrendeletből.

Nemcsak információs pontként működnek majd a Hazaváró Irodák, hanem a hazatelepülni vágyók „egyablakos” ügyintézéssel hivatalos közigazgatási ügyeket is intézhetnek. Hogy milyeneket, azt még senki nem tudja, de korábban kormányzati szereplőktől példaként elhangzott, hogy nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, vállalkozás indításával, adó- és lakcímkártya ügyintézéssel összefüggő ügyekről is szó lehet. 

A projektet már csaknem egy éve tervezi a kormány, informális döntést tavaly november 16-i ülésén hozott a kabinet, és időközben „feladatszabás” is történt. Például az idén február 20-i, “a diaszpóra magyarsággal történő kapcsolattartást támogató intézmények fejlesztéséről” című 1039/2023-as kormányhatározattal, amely már pontos forrást is rendelt a célhoz 2023-ban 1 142 685 200 forintot, míg 2024-ben 103 061 800 forintot rendelt. 

A most kiadott rendeletben a Hazaváró Irodákat a nagyvárosok Kormányablakaiban, összesen 27 helyszínen:

A rendelet nem tér ki arra, hogy hogy miért nem inkább jelentős számú magyar diaszpórát felmutató külföldi országok magyar nagykövetségein nyitnak Hazaváró Irodákat, tekintve, hogy az a hazatelepülni vágyó, aki Bajára vagy Kaposvárra megy ügyintézni, annak már haza kellett jönni, hogy segítséget kapjon a hazatéréshez.

A KSH adatai szerint az elmúlt években évente nagyjából 25-40 ezer magyar vándorol ki külföldre, miközben 15-23 ezer közötti azok száma, akik Magyarországon születtek, és hazaköltöznek. A legkedveltebb célországok a külföldre költözőknek Németország, Ausztria és Nagy-Britannia, becslések szerint csak ebben a három országban 400 ezer magyar él.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

10:47

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

10:37

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.