Havazásra készül a közút, elősózzák az utakat

A várható havazás miatt megkezdte az országos közutak elősózását a Magyar Közút, de az intenzív eső miatt ez nem mindenhol lehet hatékony.

2022. december 10., 15:40

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni előrejelzése alapján éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső. A legtöbb hóra főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani. A nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély 1-6 cm-es hóréteg kialakulására, ezt követően vasárnap este az Ózd-Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból szintén hullhat további 1-5 cm friss hó – közölte Facebook-oldalán a Magyar Közút.

Kezdődik az elősózás

Hozzátették: A hófúvásban várhatóan érintett megyékben már pénteken előkészítették a hómarókat és még a havazás előtt megelőzésképpen síkosságmentesítő anyagokat is kijuttatnak az országos utakra, hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra. Ezt nehezítheti, hogy gyakorlatilag mindenhol intenzív esőzésből vált majd át havazásba az időjárás, így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső.

Mint írják:

„A síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is ütemezetten elvégezzük az országos közutakon (a belterületi utak többsége önkormányzati kezelésben van, az autópályák döntő többségét pedig koncessziós társaságok üzemeltetik). A munkagépek minden esetben egy előzetes ütemterv és sorrend szerint avatkoznak be: mind az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat első körben a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el. A munkagépek 80 mérnökségi telephelyről indulnak el a 31 ezer kilométeres közúthálózatra és a több mint 3000 településen átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.

Hozzátették:

Az erős szél miatt kialakult hófúvással érintett területeken hatékonyan csak a szél elállta után tudunk beavatkozni, de addig is mindent megteszünk az utak járhatóságáért. Fontos megjegyezni, hogy hófúvás esetén hiába takarítjuk le a burkolatról a havat, azt a viharos széllökések visszahordhatják, egy idő után még olyan szakaszokon is, ahol hófogó rácsok vannak.

Mindent megteszünk a rendelkezésünkre álló gépi és humán erőforrások erejéig, hogy megfelelő időben és módon biztosítsuk a biztonságos közlekedés feltételeit – írják a közleményben.

Az utakon lévőktől azt kérik, vezessenek lassabban, óvatosan, az évszaknak megfelelően, csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el.

A közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról az Útinform szolgálatunk diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

(Kiemelt kép: Hókotró munkagép takarítja a havat a budapesti Bem József téren 2013. március 25-én. MTI Fotó: Marjai János)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.