Hatóság fogja üldözni a manórúd-kereskedőket

A törvénybe iktatott lista helyett hatósági elnök döntheti el, mi kerülhet ki a dohányboltok polcaira. A hatóság fogja üldözni és bírságolni az Elf Barok és hasonló termékek illegális kereskedelmét is. 

2022. június 23., 09:32

Szerző:

A törvénybe vésett lista helyett hatósági elnök döntheti el, mi kerülhet ki a dohányboltok polcaira. A hatóság fogja üldözni és bírságolni az Elf Barok és hasonló termékek illegális kereskedelmét is. A hevített cigaretták után is jövedéki adót kell fizetni, sőt a dohánymentes hevítőrudak után is – derül ki a parlament elé kerülő törvényjavaslatokból, írja HVG.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke a jövőben rendeletben határozza majd meg milyen termékeket lehet árulni a dohányboltokban. Abban az esetben, ha az országgyűlés elfogadja azt a gazdaságszabályozási salátatörvényt, amiben ez a módosítás is szerepel. 

Ugyanebben a salátatörvény szerepel az a terv is, hogy a jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmát, a dohányboltokra korlátozott termékek azokon kívüli kiskereskedelmének üldözését és szankcionálását pedig szintén az SZTFH-re bízza.

Az ilyen termékek jogosulatlan, üzletszerű értékesítése 5-500 millió forintos bírsággal lesz sújtható.

Természetes személyek esetében a bírság 1-50 millió forint lehet. A tervezet nyilvánvalóan az Elf Bar, más néven manórudak megjelenésére reagál.

 

(Kiemelt képünk: Zacher Gábor toxikológus egy Elf Bar néven ismert eldobható elektromos cigarettát szerel szét az RTL Híradó kamerái előtt. Forrás: RTL)

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselőtestület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

Tavaly ilyenkor 90 centiméter volt a tó vízállás, ez ma már csak 76 centiméter. Az agárdi vízmérce szerint a tó vízszintje naponta csaknem 1 centivel csökkent az elmúlt héten.