Hat évet csúszik a Paks II. beruházás, ha egyáltalán megépül

A Roszatom vezérigazgatója Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak. Eredetileg öt évvel ezelőtt kellett volna elkezdődniük. 

2023. február 7., 18:20

Szerző:

Alekszej Lihacsov Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”. Elmondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. „Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk” – mondta Lihacsov az újságíróknak. 

A TASZSZ megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Eddig a sajtótájékoztatón elhangzottak (forrás: MTI). Amiről nem esett szó, hogy a munkálatoknak valójában már öt éve el kelle volna kezdődniük az eredeti tervek szerint – amely persze nem zárja, hogy az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik, az mindössze a szerződés rugalmasságán múlik – azaz, ha jövőre várható az „első beton öntése” az legalább hat éves csúszást jelent, de lehet még több is. Egy 2017-es, finanszírozott – tehát reklámnak minősülő – cikk címe például így szólt: „Paks II.: 2018-ban indul az építkezés”.

Mint arról januárban mi is beszámoltunk a Népszava nyomán: az új energiaügy miniszter pár hete jelentette be egy vasárnap hajnali rádiós interjúban, hogy további két évvel kitolták a paksi blokkok átadási határidejét. Ugyanebből a cikkből az is kiderült, hogy két évvel eltolták az átadási időt, azaz már számoltak a csúszással. 

Arról is írtunk, hogy a magyar parlament 2022. december 8-án elfogadott határozatában az szerepelt, hogy Paks I élettartamát akár 20 évvel is meg lehetne hosszabbítani, ami arral utal, hogy már a kormány is számol azzal:

lehet, hogy sose épül meg Paks II.

Nem beszélve arról, hogy az Európai Bizottság Paks II-re kiadott építési engedélye erőteljesen azon alapult, hogy 2037-ig végleg leáll Paks I összes blokkja, és a leállítási folyamat alatt kieső energiakapacitást Paks II új blokkjai hivatottak pótolni. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a bizottság engedélye érvényét vesztheti.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Greenpeace demonstrációja a Dunán a Batthyány térnél 2018. március 25-én. A demonstrálók a majdani Paks II kiégett fűtőelemeinek tárolásával kapcsolatos aggályaikat fejezték ki. MTI Fotó: Mónus Márton)