Hat év börtönre ítélték a debreceni sikkasztási ügy vádlottját

Több mint 200 embert károsítottak meg.

2021. május 21., 17:32

Szerző:

Hat évre ítélte a debreceni lakóparkot érintő milliárdos sikkasztás ügyében az elsőrendű vádlottat a Szegedi Törvényszék. A pénteken kihirdetett ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Sz. T. és négy társa ellen sikkasztás, csődbűncselekmény, tartozás fedezetének elvonása, költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt indult büntetőeljárás a 2005 és 2011 között Debrecenben, a Böszörményi út 68. szám alatt lévő Füredi-kapu lakóparkkal kapcsolatos visszaélések miatt.

Az eljárás adatai szerint a vádlottak a lakóparkban lakást vásárolni szándékozók által az első- és másodrendű vádlott cégének irodájában készpénzben befizetett vételárakat, illetve azok egy részét nem utalták el a projektet finanszírozó Erste Bank részére, így a cég megszűnését követően a bank az egyes vevőktől továbbra is követelte a vételár vagy egy részének megfizetését, ellenkező esetben pedig a bank az ingatlant terhelő keretbiztosítéki jelzálogjogot érvényesíteni kívánta.

A bűncselekményeknek több mint 200 sértettje van, többségük magánszemély. Az okozott kár meghaladja az 1 milliárd forintot, a legnagyobb 76 millió, átlagosan pedig 2-3 millió forint.

A Szegedi Törvényszék kimondta az elsőrendű vádlott bűnösségét 174 rendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt, és ezért hat év szabadságvesztésre ítélte, továbbá kötelezte több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A másik négy vádlottat a vádak többsége alól felmentette a törvényszék, a másodrendű vádlottat azonban egy év – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte.

(Kiemelt kép I Fotó: Google streetview)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.