Harry herceg és felesége nem akar többé közpénzből élni

2020. január 20., 08:39

Szerző:

Először beszélt nyilvánosan a királyi családdal való szakításukról Harry herceg. Mint a Sentebale jótékonysági alapítvány vasárnap esti londoni rendezvényén fogalmazott, nagyon elszomorítja, hogy a helyzet idáig fajult, és nem könnyű szívvel hozta meg azt a döntést, hogy visszalép hivatalos funkcióitól. 

A döntés sokévnyi kihívás után, hónapokig tartó tárgyalássorozat eredményeként született meg, miután - fogalmazott - nem maradt más reális választási lehetőségük.

Miután Harry herceg és Meghan hercegné néhány hete bejelentették, hogy háttérbe szeretnének vonulni, a királyi család tárgyalásokat folytatott velük. A Buckingham-palota közlése szerint, miután ezentúl nem számítanak a brit királyi család dolgozó tagjainak, az Ő Királyi Fensége megszólítást nem használják, többé nem képviselik a királynőt sem és immár nem részesülnek a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban sem.

Ez azonban nem zavarja Harryéket, sőt: 

Feleségével, Meghannal együtt azt remélték, hogy a továbbiakban is szolgálhatják a királynőt, a Nemzetközösséget és a fegyveres erők azon szervezeteit, amelyekhez ő kötődik, de mindezt közpénzek igénybevétele nélkül szerették volna tenni, ez nem bizonyult lehetségesnek.

Harry herceg korábban azt is egyértelművé tette, nem szeretnének úgy járni, mint 23 éve elhunyt édesanyja, az élete utolsó pillanatáig fotósok által üldözött Diana hercegné, aki fia meggyőződése szerint a média áldozata lett, Harry és Meghan pedig olyan figyelem középpontjában kényszerül élni, ami sok nekik.

„A média erőteljes hatalom, de leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat, és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik” – fogalmazott Harry tavaly októberben, amikor megelégelve a sajtó folytonos hadjáratát felesége ellen, több lap ellen is pert indított. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.