Három hónappal meghosszabbították Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását

2017. december 13., 18:31

Szerző:

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája ügyészi indítványra szerdán három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.  Szanka Ferenc emlékeztetett, hogy az ellenzéki politikus és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A bíró egy másik gyanúsított előzetesét is meghosszabbította három hónappal, egy harmadik esetében azonban elégségesnek látta a házi őrizet elrendelését. Az utóbbi döntés ellen az ügyészség fellebbezett. Az ügyben heten előzetes letartóztatásban, kilencen házi őrizetben vannak, egy gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek, a közvetítő cégek, valamint a céghálózat alján levő, strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet csaknem hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Czeglédy (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. 

A Népszava nyomán a héten mi is megírtuk, hogy tovább várhatnak pénzükre azok a diákok, akik a Human Operator Zrt.-nél dolgoztak, ám a nyár közepén a cég és politikus vezetője ellen indított adóhatósági és büntetőeljárás miatt nem jutottak hozzá a fizetésükhöz. A lap emlékeztet, hogy bár az Országgyűlés kormánypárti többsége november közepén megszavazta a fizetés nélkül maradt munkavállalók soron kívüli kártalanítását – továbbá sajátos módon Czeglédy bűnösségét, miközben még vádemelés sem történt –, ez nem jelentette azt, hogy a fiatalok hozzá is juthattak pénzükhöz. A Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a napokban annyit közölt a Népszavával: „A kormány megkezdte a Czeglédy-ügyben károsult diákok és nyugdíjasok kárrendezéséhez szükséges jogszabályok előkészítését.” Azt ugyanakkor nem közölték, hogy mikor és milyen jogszabály-módosításra van szükség, ahogyan arról sem ejtettek szót, hogy miként fogadhattak el parlamenti határozatot, anélkül hogy végrehajtásának meglennének a jogszabályi feltételei.

Czeglédy nemrég nyert egy hatalmas helyreigazítási pert az Origo és az M1 ellen is az általuk világgá repített hamis információk miatt.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.