Három a magyar igazság

Szlávik János szerint az omikron ellen a három oltás abszolút védelmet ad.

2022. január 15., 10:51

Szerző:

Tudomásul kell venni azt, hogy az omikron ellen a három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre  kerüljünk – jelentette ki az M1 szombat reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János kifejtette:

Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek.

A negyedik oltásról azt nyilatkozta, már zajlik a kidolgozása annak, hogy pontosan kiknek javasolják, de ahol már bevezették, ott elsősorban a hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek és az immunhiányosoknak adják.

Közölte azt is, több embert képes megfertőzni a koronavírus omikron variánsa, de az eddigi tapasztalatok szerint enyhébb tünetekkel jár a betegség. Az omikron elsősorban felsőlégúti panaszokat okoz:

  • krákogással,
  • torokfájással,
  • náthával
  • és ízületi fájdalommal jár a fertőzés, míg a tüdőt kevésbé terheli.

Sokkal többször találkoznak a szakemberek teljesen tünetmentes fertőzöttekkel is, mint a korábbi variánsok esetében – tette hozzá. Az oltások hatékonysága elsősorban abból látszik, hogy az oltottaknál általában enyhe a betegség lefolyása, viszont az omikron továbbra is veszélyes azokra, akik egyáltalán nincsenek beoltva – hívta fel a figyelmet Szlávik János.

(Kiemelt kép: Nagykálló, 2022. január 13. Pfizer-BioNTech oltóanyag Nagykállón 2022. január 13-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)