Hárman fagytak halálra a hajléktalantörvény életbe lépése óta

2018. október 24., 09:31

Szerző:

Hárman vesztették életüket kihűlés miatt Magyarországon október 15. óta, amikor életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény – tudatta a Magyar Szociális Fórum.

Velük együtt már hétnél jár a hideg halálos áldozatainak a száma szeptember végi hideg éjszakák óta. Az MSZF szerint ez arra enged következtetni, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket. 

– A hajléktalanságot nem lehet tiltással megoldani, a szegénységet nem lehet rendőri eszközökkel felszámolni 

– szögezi le az emberi jogi szervezet.

Fotó: Bazánth Ivola

 

Az MSZF támogatásáról biztosítja azt a petíciót, amelyet ügyvédek indítottak a hajléktalanság kriminalizálása ellen, és amelyet már több mint kétezren aláírtak. Az ügyvédek a törvény felfüggesztését sürgetik ártatlan emberek elítélése és szegénységük okán történő megalázása miatt, és arra szólítják fel a bírókat, ne jussanak el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottot kelljen hirdetniük, mert embereket ítélnek el szegénységük miatt.

Az ügyvédek után orvosok is közleményben álltak ki a hajléktalanok mellett. Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport nyílt levelében azt írja, hogy a szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér, megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni.  

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.