Harmadfokú készültség a Fehér-Körösön: híddarabokat sodor az ár

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé.

2023. június 8., 14:24

Szerző:

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) azt írta, a határszelvénytől mintegy két kilométerre lévő híd állapotáról szerda este kaptak értesítést a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól.

Mivel a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, azonnal intézkedtek.

A duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat és megszüntették a duzzasztást. A gyulai tápzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek az éjszaka.

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára. Ha szükséges, akkor a gyulavári híd alá terelőművet telepítenek, hogy megfogja a híd darabjait.

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvény által érintett őrjárásaira, emellett állandó, 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek – áll a közleményben.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: unsplash.com / Ezra Jeffrey-Comeau)

 

 

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.