Visszaélései miatt Handó Tünde menesztését javasolja az Országos Bírói Tanács az Országgyűlésnek

2019. május 8., 18:16

Szerző:

Az Országos Bírói Tanács (OBT) a honlapján azt tette közzé, hogy szerdai határozatával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének a menesztését indítványozza az Országgyűlésnek. Az OBT "kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének." - írta az OBT. "Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára" - olvasható a bírói tanács honlapján.

Handó Tünde (a Fidesz EP-képviselője, Szájer József felesége) hivatal válaszul úgy reagált, hogy az OBH elnöke maradéktalanul betartja a törvényeket, az OBT az, amelyik törvénytelenül működik.

Handó Tünde
Fotó: Facebook

A "vitatott legitimitású" OBT "forradalmárságukat hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak" az OBH elnökével szemben. "A mai napon eddigi tevékenységük megkoronázásaként egy valótlan állításoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő +balítéletet+ mondtak az OBH elnökének működéséről" - közölték. "Egyetlen céljuk, hogy minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül" - olvasható egyebek mellett az OBH közleményében.

A valóság az - folytatták -, hogy az OBH elnöke a legellenőrzöttebb közjogi szereplő Magyarországon, rendszeresen beszámol az Országgyűlésnek, amely ezeket a beszámolókat rendre elfogadja. Az OBH elnöke ezen felül rendszeresen tájékoztatja tevékenységéről a bírósági elnököket, továbbá az OBT-t is, holott a tanács április vége óta a tagok és póttagok jelentős részének lemondása miatt törvénytelenül működik - írta az OBH.

Az Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát minél hamarabb fel kell oldani. A végrehajtó hatalomnak a két szerv között kialakult alkotmányos vitában semmilyen szerepe nincs. Az igazságszolgáltatás függetlensége a demokratikus jogállam működésének egyik alappillére, amit a kormány mindenkor tiszteletben tart - tették hozzá.

Az IM emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok biztosa, észlelve, "hogy két, élesen eltérő álláspont alakult ki az OBT alkotmányos működésének kérdésében, és ez a jogbiztonságot veszélyeztető értelmezési bizonytalanságot eredményezett", indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, és az Alaptörvény értelmezését kérte.

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.