Hamvába hal Paks II?

Orbán Viktor mindenképp megépítené, de a szankciók árnyékában nem lesz egyszerű.

2022. március 28., 11:57

Szerző:

Úgy tudjuk, a Roszatom az orosz-ukrán háború kezdete után levélben jelezte a magyar kormánynak, hogy elállna a paksi atomerőmű bővítésétől, írja a 24.hu. A lapnak cáfolták a híreket, jelezték, hogy az elvégzett munkáért a kifizetés Oroszország területén történik meg a 10 milliárd eurós hitel terhére, ezért a szankciók nem befolyásolják a projektet. A projekt egyébként a szerződés felmondása nélkül is elhalhat abban az esetben, ha nem állapodnak a következő időszak hitelkeretéről. 

A 24.hu értesülései szerint ellehetetlenült a Paks II projekt. A lap oroszországi forrása úgy tudja, Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója levélben jelezte elállási szándékukat vis maiorra hivatkozva. A nem hivatalos magyarázat úgy szól, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában Oroszország nem szorgalmaz az Európai Unió területén befektetést, mert az ugyanúgy szankciók áldozata lehet, befagyhat, mint a bankszámlákon pihenő orosz pénzek vagy éppen az orosz jegybanki tartalék egy része.

„A Paks II projekt megvalósítása az ütemterv szerint folytatódik. A Roszatom az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, beleértve a projekt finanszírozásának biztosítását”

– cáfolta a lap értesüléseit  a Bács Zalán vezette Rosatom Central Europe Kft. Süli Jánost a beruházásért felelős tárca nélküli minisztert nem érte el a a 24.hu. 

(Kiemelt kép: Munkába járó dolgozókat műszakváltás után haza szállító autóbuszok a Paksi Atomerőmű kijáratánál. Mögöttük a 3-4-es blokk épülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)