Egy lépéssel közelebb egy esetleges BKV-sztrájk

A BKV-s munkavállalók béremelésre várnak, a vállalat szerint ennek elfogadását forráshiány nehezíti, a járványhelyzet miatt megértést és türelmet kérnek.

2021. március 21., 12:38

Szerző:

Március 19-én a BKV szakszervezetei kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárása érdekében – írja a Népszava a vállalat péntek esti közleménye alapján.

Mint írják, korábban is szerettek volna megállapodni a dolgozói oldallal, de a megegyezést a mostani, pandémiával súlyosbított, forráshiányos időszak megnehezítette. 

A szakszervezetek 6%-os bérfejlesztési és 10%-os cafeteria emelési igénnyel léptek fel. A kollektív munkaügyi vita azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, sztrájk kezdeményezhető – derül ki a cikkből.

A lap megjegyzi: az egyeztetések ideje alatt is kezdeményezhető figyelmeztető sztrájk, azonban csak egyetlen alkalommal, amelynek időtartama nem haladhatja meg a két órát.

„A bértárgyalás során a BKV Zrt. vezetése ígéretet tett arra, hogy – karöltve a Tulajdonossal – folyamatosan keresni fogja a szükséges források bevonásának lehetőségét. Bízunk benne, hogy ezek a törekvések sikerrel járnak, viszont a mostani, rendkívüli időszakban szükségünk van az érdekképviseletek megértő és türelmes támogatására is” – olvasható a cég közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu | Dimény András)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.