Hamar reagáltak a pártok Tóth Csaba bejelentésére

Hadházy lett a közös ellenzéki jelölt.

2021. szeptember 27., 14:54

Szerző:

Karácsony Gergely Facebook-oldalán úgy reagált:

"A saját etikai normáim világossá tétele Tóth Csaba esetében már hozzájárult a helyes döntés meghozatalához. Hátha más esetben is segít, ezért megismétlem: számomra nem elfogadható az offshore-ozás, és nincs mentség a náci karlendítésre. Nincs kettős mérce, nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke" - írta röviden az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

 

„Én azt gondolom, hogy amikor elindultam, akkor azt szerettem volna üzenni mind az ellenzéki, mind a kormánypárti szavazónak, hogy egy kormányváltás esetén lesz következménye a dolgoknak, akkor is, ha azt a saját oldalon követi el valaki” – mondta a Telex megkeresésére Hadházy Ákos, az ellenzék most már körös zuglói jelöltje arra a hírre, hogy Tóth Csaba visszalép a jelöltségtől.

„Ezt a fontos sikert már elértük, ezt az üzenetet megküldtük. A pártok vonakodva, de visszavonták a támogatásukat, és ezt az üzenetet ez a visszalépés pecsételte meg. De arra kértem a zuglóiakat, hogy aki még nem jött el az előválasztásra, az jöjjön, mert az ő üzenetük fontos, és annál határozottabb, minél többen jönnek el. Számoljuk meg a szavazatokat” – tette hozzá. Azt mondta, nyolc éve tette le az első bizonyítékokat, és ez az első, amikor következménye is lett.

Facebook-oldalán az ellenzék közösé képviselőjelöltje azt írta: 

"A mai napon Tóth Csaba visszalépett a jelöltségtől. A zuglói előválasztásnak azonban már az elmúlt napokban volt egy nagyon fontos eredménye. Amikor elindultam itt, azt szerettem volna megüzenni, hogy az ellenzék nem csak beszél arról, hogy kormányváltás esetén következménye lesz a lopásoknak. Azzal, hogy a pártok többsége – ha nem is azonnal, de – megvonta a támogatást Tóth Csabától, ezt az üzenetet megküldték. Ez egy lényeges és szimbolikus jelzés" - írta Facebook-oldalán Hadházy.

Mint írta, a zuglóiaknak most lehetőségük van egy még erősebb üzenet elküldésére.

"Megüzenhetik, hogy gyökeres változást akarnak: végre legyen jogi következménye az eddigi nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe. FONTOS! Az előválasztásból még vissza van egy nap. Tóth Csaba ugyan visszalépett, de arra kérek minden zuglóit, mégis mindenki menjen el szavazni, aki még nem tette volna meg. A szavazatokat mindenképpen össze fogják számolni és minden szavazat erősíti, nyomatékosítja a ZUGLÓI ÜZENETET: ELÉG VOLT! Elég volt a következmények nélküli országból, elég volt hazánk szervezett és módszeres, legfelső szintről szervezett kirablásából!" - írta Hadházy Ákos.

Fekete-Győr András is reagált a hírre. A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje azt írta Facebookon : „A szocialista Tóth Csaba az imént – nyilván a részeredmények ismeretében – visszalépett az előválasztási jelöltségtől, így a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban. Ezzel egy komoly lépést tettünk az ellenzék megtisztítása érdekében, és így nemcsak a kormányváltás, de a korszakváltás is közelebb került!”

Az MKKP annyit írt: „Végül maga Tóth Csaba is kihátrált Tóth Csaba mögül.”

Tóth Csaba Facebook-oldaláról a bejelentés előtt eltűnt a politikus profilképe és az a borítókép, amelyen Karácsony Gergellyel közösen szerepel.

Zuglóban gyakorlatilag nyílt politikai háború zajlott, mióta a Fekete-Győr Andrásék bejelentették, hogy a korrupció elleni küzdelem élharcosának nevezett Hadházy Ákost indítják az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen Budapest 8. választókerületében az előválasztáson, mert szerintük változásra van szükség az ellenzékben és Zuglóban. Hadházy mögé a Momentum mellett csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom állt be, az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatta a DK és Jobbik is.

Tóth Csaba szocialista jelölt személye körül hónapok, sőt évek óta visszatérnek olyan állítások, amelyek szerint köze lehet korrupciógyanús ügyekhez. Végül a pénteki miniszterelnök-jelölti vitában jelentette be Karácsony Gergely, hogy a Hadházy Ákos által frissen napvilágra hozott információk tudatában semmiképpen nem támogatná Tóth Csabát Zuglóban, zuglói polgárként Hadházy Ákosra szavazna. Azt mondta: „Ez egy fájdalmas, de fontos folyamat, amikor a jelöltjeinkről kiderülnek hasonló dolgok” – érvelt. Márki-Zay Péter tapssal reagált a kijelentésre, az előválasztás nagyon fontos fordulatának nevezve azt. Fekete-Győr András szintén gratulált, majd Dobrev Klárát és Jakab Péter is megkérdezte, ők hajlandók-e azonnal elhatárolódni Tóth Csabától. Dobrev Klára erre annyit mondott, a szociális ügyekről szeretne beszélni, a többit bízzák a választókra. Jakab Péter arra biztatta ellenfeleit, hogy az előválasztás maradjon pozitív kampány.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos és Tóth Csaba Fotók: Karancsi rudolf I 168.hu)

 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.