Hajléktalanokat fizetett le, választási csalás miatt felfüggesztett börtönt kapott

A 2019-es önkormányzati választásokon ételt, alkoholt és pénzt adott három hajléktalannak egy zalai férfi, hogy az általa megnevezett jelöltre szavazzanak.

2021. május 27., 19:56

Szerző:

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön azt a várföldei férfit, aki 2019-ben hajléktalanokat fizetett le, hogy az önkormányzati választáson az általa megadott személyekre szavazzanak, írja az MTI.

Vándor Virág, a törvényszék szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a vádlott – akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson – 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezettekre. A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuktól kapott fiktív bejelentőlapokkal bejelentkeztek a várföldei ingatlanba, és ezért megkapták az ígért összeget. A vádlott a választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik. Ott elmagyarázta, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselőjelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára is felírta a neveket, kérve, hogy miután ezeket megjegyezték, a papírokat semmisítsék meg.

A hajléktalanok a választáson a megbeszéltek szerint voksoltak, majd az italboltban megkapták az ezért megígért pénzt. A Zalaegerszegi Törvényszéken csütörtökön tartott előkészítő ülésen a vádlott elismerte a történteket, ezért a bíróság választás rendje elleni bűncselekmény és háromrendbeli közokirat-hamisítás miatt egy év – végrehajtásában másfél évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A döntés nem jogerős, mert a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.