Hadházy Ákos leleplezte Müller Cecília 18 milliárdos projektjét

Az ellenzéki képviselő szerint felesleges szoftverre 370 millió, hekkertámadás elleni védelemre 160 millió uniós pénz ment el. Költségvetési csalás miatt tervez feljelentést tenni.

2021. május 21., 12:49

Szerző:

Hadházy Ákos a közösségi oldalán osztotta meg újabb leleplező posztját. A független képviselőjelölt az elmúlt időben több, a Nemzeti Népegészégügyi Központ (NNK) által indított projekttel kapcsolatban igyekezett kideríteni az igazságot, hogy mi lett az esetenként több tízmilliárd forint értékű uniós források sorsa.

Mivel Müller Cecília korábban egy „lepattintó” levélben kérte a munkatársakat, hogy minél később adjanak ki adatot, Hadházy Ákos csak mostanra kapott új információkat. Közösségi oldalán ki is fejtette, hogy „már most elmondható, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektje tele van gyanús, hűtlen kezelésre utaló tételekkel, de az biztos, hogy pazarlás rengeteg van” – írta. Hozzátette, hogy „az eredetileg tervezett endoszkópoknak csak a felét sikerült megvenni, igaz, a piaci árnak nagyjából kétszereséért. A fenti példán kívül jutott viszont pl.

  • kb. 200 millió egy kft.-nek arra, hogy 4000 háziorvossal aláírasson egy szerződést és utána elutaljon nekik 50 ezer forintot (természetesen annak fedezete másik 200 millió volt),
  • összesen több mint 30 milliós tanulmányok arról, hogy mit kell tartalmaznia a szűrések eredményét rögzítő programnak,
  • 370 millió az eredményeket rögzítő szoftverre, miközben létezik az Eeszt, ami minden egészségügyi adatunk rögzítésére alkalmas,
  • 160 millió forint a fenti program hackertámadás elleni védelmére” – sorolta a tételeket Hadházy.

Hozzátette, az eddigi adatok szerint „valószínű, hogy költségvetési csalás miatt feljelentést kell tennem” – Hadházy részletesebben itt ír a tételekről. 

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos politikus, független országgyűlési képviselő. Fotó: Dimény András)

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.