Hadházy Ákos: Fideszes polgármester nem maradhat tisztességes

Azokon a településeken, ahol most az ellenzék átveszi a hatalmat a kormánypártoktól, és az elszámoltatás során nem tár fel semmilyen korrupciós ügyet, az nem jól végzi a feladatát – mondja a 168 Órának Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Megkérdeztük az ellenzéki politikustól, szerinte milyen stratégia alapján dönthet a Polt Péter vezette ügyészség arról, hogy a bűncselekmény gyanújába keveredett kormánypárti politikusok közül kikkel szemben jár el érdemben, kiket ültet le a vádlottak padjára, és kiket hagy futni.

2019. október 28., 08:45

Szerző:

– Szex nélkül nem megy?

– Úgy látszik, nem. Nyilván a Borkai-ügyre gondol. Tény, hogy egy korrupciós ügy megvilágításában, a nyilvánosság felrázásában sokat segíthet egy szexvideó.

– Csak segíthet? A győri ügy korrupciós hátterét a független sajtó évekkel ezelőtt feltárta. Senkit nem érdekelt.

– Ez van. Bármilyen súlyos önmagában egy történet, ha nem vizualizálható, az emberek elengedhetik maguk mellett.

Fotó: Merész Márton

– Nyilván az ön a korrupcióinfói is sikeresebbek lennének, ha mindegyik témához mellékelne egy szexvideót, de erre azért csekély az esély.

– Szexvideók ugyan nincsenek, és mostanában már az ATV esti műsorába is nehezen férek be a korrupcióinfóimmal, de azért én is sokat tanultam az évek során. Például azt, hogy nem a lopások megtalálása a kihívás, az ugyanis könnyen megy...

– …könnyen megy?

– Nagyon. Nem túlzok: a laptopomon legalább tíz olyan ügynek a dokumentumait tárolom, amelyek közül bármelyikbe – jobb helyeken persze – kormányok buknának bele, miniszterek mondanának le. De mielőtt bármelyiket is nyilvánosságra hoznám, muszáj alaposan előkészíteni, médiaképessé tenni, mert olyan magasan van az ingerküszöb, hogy különben nem figyelnek fel rá az emberek. Kit érdekelne önmagában, mindenfajta körítés nélkül egy telekügylet, például egy győri ingatlanmutyi?

– Hányadik korrupcióinfónál tart?

– Túl vagyok a százötvenediken. Ez nagyjából ugyanennyi számú ügyet jelent. Ma már nem arra figyelek, hogy a legnagyobb volumenű lopásokat mutassam be, hanem a legérdekesebbeket.

– A Borkai-botrány hátterében meghúzódó korrupció milyen mértékű közpénzlopás?

– Ha csak az Audi-féle ingatlanmutyit nézem, akkor nem a legnagyobb volumenű, de azért benne van az első húszban.

– Meg fogjuk ismerni az összes részletét? Magyarul a feljelentések sokaságából lesz nyomozás, vádemelés, ítélet?

– Kíváncsian várom. De ez most még megjósolhatatlan. Én már jó ideje igyekszem kizárólag olyan feljelentéseket tenni, amelyek esetében az ügyészség nem rázhat le, és kénytelen elindítani a nyomozást. Ezért választottam ki az egész Borkai-ügyből a fiának az esetét, aki havi egymillió forintos jövedelmet kap Rákosfalvy Zoltán egyik cégétől, miközben az adott vállalkozás semmilyen tevékenységet sem folytat. Utóbb kiegészítettem a feljelentésemet azzal, hogy Borkai Ádám a győri női kézilabdaklub technikai igazgatójaként is jogtalanul jut hozzá tao-támogatásba burkolt állami pénzhez. Az egész Borkai-ügynek azokra a részleteire próbálok koncentrálni, amelyek védhetetlenek a hatóságok előtt.

– Máskülönben mi lesz?

– Lepattintanak. Sokat tanultam az elmúlt években az ügyészség gondolkodásmódjából.

– És mire jutott? Például milyen stratégia alapján hagynak futni bűncselekmény gyanújába keveredett kormánypárti politikusokat, miközben dutyiba küldik Mengyi Rolandot, a vádlottak padjára ültetik Simonka Györgyöt, és feltehetőleg egyszer oda kerül majd Boldog István is?

– Van logika az ügyészség magatartásában. A kormánypárti politikusokat érintő büntetőfeljelentéseket alapból elutasítják. Leginkább azért, mert a feljelentő – ahogy legtöbbször én is – kizárólag nyilvános adatbázisokból dolgozik. Mondok egy példát. Ha tucatnyi, egymástól több száz kilométerre lévő településen ugyanazt a három budapesti céget kérik fel a meghívásos napelempályázatra, mindenhol ugyanaz a cég nyer, fillérre egyforma ajánlatokkal, amelyek ráadásul hajszálra megegyeznek a pályázati kiírásban előre megbecsült értékkel, akkor ott szerintem biztosan történt valami csalás. Az ügyészség szerint viszont legfeljebb véletlen egybeesésről lehet szó, ezért el sem indítják a nyomozást. Évekkel ezelőtt még a vádhatóság is bizonytalankodott, mert az első feljelentéseim alapján több nyomozás is elindult, például az Öveges-programmal és Farkas Flóriánnal kapcsolatban, de ezeket az ügyeket meg elhúzzák. Olyan lassan haladnak, hogy még egyiknek sem látni a végét. Ha pedig nagyon nagy a gáz, akkor rendszerint eredménytelenül – bűncselekmény hiányára hivatkozva – lezárják a nyomozást, mint például az Elios-ügyben, hiába kínálta fel az OLAF tálcán a meggyőző bizonyítékokat. Számos, politikusokat érintő ügyet úgy ejt el az ügyészség, hogy a vádak simán megállnának a bíróság előtt.

– És Mengyiék?

– Akkor megy végig érdemben egy nyomozás, amikor az ügy kormánypárti szereplői menthetetlenek. Ha kiszivárognak belső információk, ha az érintettek közül néhányan terhelő tanúvallomást tesznek egymásra, vagy ha olyan megdönthetetlen tárgyi bizonyíték – legtöbbször titokban rögzített képés hangfelvétel – áll rendelkezésre, amelyeket képtelenség negligálni. De ilyen esetekben is figyel az ügyészség arra, hogy a bűnösök körét minél szűkebbre vonja. Voldemort ügyében például elmaradt a kamupályázatot kiíró humántárca felelőseinek – a miniszternek és az illetékes államtitkárnak – a felelősségre vonása.

– Mengyi, Simonka vagy Boldog eleve menthetetlenek, vagy kilövési engedélyt kapott rájuk Polt Péter a kormányfőtől?

– Ezt nem tudjuk. Az viszont tény, hogy a vádlottak padjára ültetett fideszesek ügyében rendkívül lassan nyomoznak, lehetőséget teremtve ezáltal arra, hogy az érintettek számos bizonyítékot eltüntethessenek, így javítva esélyeiket a bíróságon. Simonka például nemhogy nem került előzetesbe, de még mindig bent ül a parlamentben, miközben nyolc és fél év fegyházat kért rá a vádhatóság. Amikor Simonkát majd évek múlva jogerősen elítélik, már alig lesz iránta sajtóérdeklődés. (Interjúnk még Hadházy Ákos múlt heti országgyűlési akciója előtt készült – a szerk.) Ha egyáltalán lesz akkor még független média. Ha most megkérdeznénk az utcán tíz embert, kilenc nem tudná megmondani, ki az a Mengyi Roland, és miért kell börtönbe mennie. Viszont Farkas Flórián esetében alighanem az orbáni engedélyre vár az ügyészség, mert akármeddig húzzák is az ügyét, a roma vezető menthetetlen. Valószínűleg hamarosan Farkas is a vádlottak padjára kerül, miután időközben sikerült felépítenie a Fidesznek a Firoszt, a kormánypárthoz közel álló új roma szervezetet, amely átveheti a Lungo Dromtól az Országos Roma Önkormányzat irányítását.

– Ön szerint nem is lehet a NER rendszerén belül tisztességesen irányítani egy települést?

– Kormánypártiként aligha. Erről személyes tapasztalatom, egész pontosan hangfelvételem is van. Amikor Szekszárdon a közgyűlés Fidesz-frakciójában ültem, Ács Rezső akkori alpolgármester, jelenlegi városvezető tökéletesen definiálta, miként megy az uniós pénzek elosztása. Megjelenik a polgármesternél egy budapesti cég, azt mondja, hogy hozott egy projektet – legyen az óvodaépítés vagy útfelújítás, akármi –, és vállalja, hogy a teljes szervezést, papírmunkát elintézi, csupán annyit kér, hogy a kivitelezésre az általa megjelölt céggel szerződjön a város. Ha nem kérjük az adott projektet, veszi a kalapját, és megy a következő településre, mert van egy szabadon elosztható kvótája.

– Azt állítja, hogy nincs olyan tisztességes kormánypárti polgármester, aki nemet mond egy ilyen ajánlatra?

– Nem teheti meg. Ha mégis nemet mond, akkor nem sokáig maradhat a Fideszben. Sajnos nincs sok választása egy kormánypárti politikusnak. Ha hallgat, akkor vagy bűntárs lesz belőle, vagy néma cinkos. Ha szót emel, akkor kikiáltják árulónak. Velem is ezt tették.

– Október 13-án több olyan településen is átvette az irányítást az ellenzék, ahol ön korábban korrupcióinfót tartott valamilyen helyi ügy miatt. Tervezi, hogy visszamegy ezekre a helyekre?

– Már van is jó pár meghívásom ezekről a településekről. Mindenhova sajnos nem fogok eljutni, olyan sok ügyről van szó. Ezt a feladatot a most helyzetbe került ellenzéknek saját magának kell elvégeznie.

– És ha nem találnak semmit?

– Az baj. Azokon a településeken, ahol most az ellenzék átveszi a hatalmat a kormánypártoktól, és az elszámoltatás során nem tár fel semmilyen korrupciós ügyet, akkor nem jól végzi a dolgát. Ha csak a legszegényebbek felemelésére szánt EFOP-os és TÁMOP-os pályázatokat átnézik, kizárt dolog, hogy ne bukkanjanak valamilyen bűncselekményre. Kamurendezvényekre, kamutanulmányokra, túlárazásokra, kivételezett cégekre. Nagyobb problémát jelent majd, hogy nincs annyi rendőr az országban, hogy az összes zűrös ügyet feltárják.

– Most viccel.

– Dehogy viccelek. A gazdasági bűncselekmények felderítése speciális tudást igényel, jelenleg nincs elegendő, kellő szaktudású nyomozó a rendőrségnél. Nem néhány tucat, hanem több ezer ügyről van szó. Ha holnaptól én lennék a belügyminiszter, akkor sem tudnám garantálni az összes korrupciós ügy gyors feltárását. Mondjuk ha belügyminiszter lennék, akkor elsőként a főbűnösök lekapcsolására, a korrupt rendszer szétzúzására törekednék.

– Azért Szekszárdon csak besegít az ellenzéknek, amely elbukta ugyan a polgármester-választást, de megszerezte a közgyűlési többséget.

– Már fel is ajánlottam a segítségemet, és úgy néz ki, hogy van is rá igény.

Fotó: Merész Márton

– Hány korrupciós ügy lehet Szekszárdon?

– Sosem szoktam találgatni, a tényekben hiszek. Azok az ügyek, amelyek a helyi képviselőségem idején, tehát a 2010 és 2014 közötti ciklusban merültek fel, ma már az elévülés határán mozognak. De a közgyűlési többség birtokában érdemes az összes gyanús ügyet megvizsgálni. Azt javaslom majd az új összetételű testületnek, hogy tegyék nyilvánossá az interneten az elmúlt években született valamennyi szerződést és azok összes mellékletét, sőt, a pályázatokra beérkezett ajánlatokat is. Legalább ilyen fontos a jövőre is koncentrálni, például minél hamarabb átírni, átláthatóvá tenni a város közbeszerzési szabályzatát. A jelenlegi szabályzat szerint Szekszárdon egy közbeszerzési folyamatra kizárólag a polgármesternek van rálátása és ráhatása. Na, ezt a privilégiumot azonnal el kell tőle venni. Vagy például ajánlattételkor alkalmazni lehet az úgynevezett árlejtés gyakorlatát.

– Azt mondta, hogy a NER-ben kormánypárti irányítással nem működtethető korrupció nélkül egy település. És ellenzéki vezetéssel?

– Nincsenek hótiszta politikai pártok. Aki ezt állítja, hazudik. Közös felelősségünk, hogy a most helyzetbe került ellenzéki településeken ne juthassanak a tűz közelébe azok az emberek, akikben túlságosan erős a szerzési ösztön. Ez pedig elsősorban azon múlik, hogy a politikusok milyen erős kontroll alatt dolgoznak. Az ellenzék számára a folyamatos önellenőrzés is fontos feladat.

– És mi jár annak, aki „belenyúl a pénztárba”? Levágják a kezét?

– Ezt ígérte Pokorni Zoltán 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a hatalmat. Aztán mi lett belőle… Épp ezért csak óvatosan mondom, de szerintem ma már radikálisabban kell fogalmazni, mint annak idején Pokorni. Aki most ellenzékiként bekerült a helyi hatalomba, és lop a közösből, annak nem kezét, hanem a péniszét kell levágni.

– Bejelentkezett már Gajda Péterhez?

– Az biztos, hogy ami a kormánypárti sajtó által kiszivárogtatott kispesti hangfelvételeken hallható, az nagyon súlyos. Viszont értékelhető bizonyíték még nem került elő az ügyben. Az elhangzottak alapján egyetlen mozzanatot érintően indult nyomozás: a gyanú szerint egy „no name” tisztviselő sikkasztott 30 milliót hamis utalásokkal. Remélem, hogy a hangfelvételen „csak” egy nagyotmondó alak hazugságai hallhatók. De azt is remélem, hogy ha a számtalan állításából valami bebizonyosodna, akkor annak azonnali következményei lennének. Nyilvánvaló, hogy a kispesti történetet alaposan ki kell vizsgálni, ami egyrészt az újraválasztott városvezetés, másfelől a helyi fideszes ellenzék feladata.