Hadházy: a miniszterelnök tahósága nem politikai termék, hanem a valóság

A Fidesz hatalmának kulcsáról, az ellenzék hiányosságairól és Orbán Viktor sunyi, vidéki rókázásáról is beszélt a Népszavának adott interjújában Hadházy Ákos. 

2023. augusztus 12., 11:14

Szerző:

Hadházy Ákos szerint a Fidesz sikerének titka a propaganda-gépezet működtetése. 

„A hibrid rezsimekben a kormány határozza meg, hogy a valódi hírek hány emberhez juthatnak el. A legtöbben nem is értesülnek róluk. Ha mégis értesülnek, akkor megkapják mellé a kormányzati „zajt”. Hiszen a propagandának nemcsak az eltitkolás a lényege, hanem a „zajkeltés” is, vagyis az, hogy beszéljünk más, a figyelmet elterelő témákról, ne tudjunk koncentrálni a fontos információkra. A kormányzati propaganda ezen kívül folyamatosan küldi azokat a nagyon leegyszerűsítő üzeneteket, hogy „jó, mi is lopunk, de egyrészt a másik is lopott, másrészt mi megvédünk titeket a migránsoktól, a háborútól és még ki tudja, mi mindentől”. Ahol ki van építve a gépezet, ott ez működik” – közölte a független képviselő. 

Tudomása szerint a kormány horribilis összegekért naponta készíttet kétezer fős mintán felméréseket, havonta többször pedig húszezres közvélemény-kutatásokat is. 

„Mindent tudnak, a társadalom minden rezdülését ismerik” 

– tette hozzá. 

Hadházy szerint a jelenlegi ellenzéki pártok nem alkalmasak az elégedetlenség becsatornázásához, hanem tagság nlküli álpártok. A Népszava kérdésére azt mondta, egyértelműnek tartja, hogy az ellenzéki pártokba beszivárgott a Fidesz. „Az, amit időnként csinálnak és ahogyan viselkednek, azt mutatja, hogy nagyon buták, vagy együttműködnek a kormánnyal” – fogalmaz a képviselő. Illetve megemlíti, hogy az egyik baloldali párt vezetője azt mondta neki, úgyse lesz komolyabb ellenzéki koordináció, mert a „Fidesz ezt úgyse fogja megengedni”.

Szóba került a nem olyan régi eset is, amikor a Parlament folyosóján kérdőre vonta a kormányfőt egy utazás kapcsán, mire Orbán Viktor „szőrét hullató, rossz vidéki rókának” nevezte. Hadházy ezt úgy értelmezi, hogy a miniszternelnökből kibuggyant a vidékizés. Azt gondolja, ez az eset rávilágít arra, hogy a Orbán tahósága nem csupán politikai termék. 

 (Kiemelt képünkön Hadházy Ákos, politikus, független országgyűlési képviselő. fotó: Dimény András)