Kiderült, meddig tarthat a háborús veszélyhelyzet

A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a háborús veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot, amit ha megszavaz az országgyűlés, akkor november 1-ig marad a rendkívüli felhatalmazás.

2022. június 3., 17:32

Szerző:

Öt hónapra kéri a kormány a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítását az országgyűléstől – írta a 444. A kormány pénteken nyújotta be a „Szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról” című törvényjavaslatát.

Az országgyűlésnek azért kell erről szavaznia, mert az Alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete csak 15 napig marad érvényben. Ezt pedig csak szavazássa lehet meghosszabbítani. Így a kormány egészen 2022. november 1-ig kér rendkívüli felhatalmazást.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az ukrán-magyar határszakaszon 5912 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4331-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.