Háborús bűncselekmény miatt tartottak házkutatást egy magyar férfinál

Háborús bűncselekmény, tiltott toborzás miatt büntetőeljárás indult egy magyar férfi, B. Richárd budapesti lakos ellen, közölte a rendőrség

2022. szeptember 22., 09:46

Szerző:

Háborús bűncselekmény, tiltott toborzás miatt büntetőeljárás indult egy magyar férfi, B. Richárd budapesti lakos ellen – számolt be a rendőrség. Úgy tudni, hogy arról a férfiról van szó, aki már egy éve magánhadsereget toboroz Magyarországon. Azt írták: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) tiltott toborzás bűntett miatt büntetőeljárást indított B. Richárd ellen. Az illető lakhelyén szerda délelőtt már házkutatást is tartottak, és számos számítástechnikai eszközt és dokumentumot lefoglaltak tőle.

A rendőrség ugyan nem nevezte meg, de vélhetően arról a B. Richárdról van szó, aki először egy éve beszélt arról, hogy egy magán katonai vállalatot (PMC) akar felállítani, és ehhez Magyarországon is toboroznak embereket, írja az Index.  B. Richárd a legutóbbi interjúban arról beszélt, hogy szerinte egyáltalán nem sért törvényt azzal, hogy toborzást folytat Magyarországon, és hogy – addig az interjúig – a magyar hatóságok sem keresték meg őt amiatt.

„Nem kerestek meg, egyszerűen azért, mert nem volt miért. Nem sértettem meg a magyarországi jogszabályokat, amire nagyon odafigyeltem, és rendszeresen konzultáltam a témát ismerőkkel. Hiszen defenzív munkára fegyveres őröket kerestem – ami megengedett”

– fogalmazott. A Btk. erre vonatkozó , 146. paragrafusa szerint tiltott toborzást hajt végre az, „aki Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe – szövetséges fegyveres erőn kívül – katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít”.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Finn katonák a finn hadsereg által üzemeltetett M270-es rakétarendszer előtt állnak a Cold Response 22 nemzetközi hadgyakorlat alatt a norvégiai Setermoenben, 2022. március 22-én. Fotó: Jonathan NACKSTRAND/AFP)

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.