Ha ma kérdeznék, a hűség városa lehet, hogy jobban átgondolná

Ami Sopronban 300-350 ezer forintot ér, az Győrben 400 ezret, Ausztriában meg már majdnem 600 ezret. Reggelente áll a kocsisor Ausztria felé, gyakorlatilag kiürül Sopron városa.  

2023. augusztus 18., 19:47

Szerző:

Felkavarta a sajtót, hogy júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában – rekordszám, nagyjából Győr lakosságának felel meg. Közülük legalább 40-50 ezer ember biztosan Győr-Moson-Sopronból jár ki dolgozni. A legtöbben Sopronból, a rábaközi kisvárosokból és a közeli falvakból, de még a határtól ötve kilométerre fekvő Győrből is megéri ingázni Burgenlandba.

Közben ezeknek a városoknak munkahelyeit főleg Kelet-Magyarországról töltik fel, az országon belüli költözéssel ők is nagyjából meg tudják duplázni a fizetésüket. A Sopronban munkát keresők nagy eséllyel Orbán Aladár munkaerő-közvetítőnél kötnek ki, azonban a szakember szerint idén kevesebb a munka, mint korábban. 

Tavaly külföldről is fogadtak dolgozókat a helyi üzemek, de már betanított munkára sem vesznek fel bárkit. A jelentkezőkkel tesztet végeztetnek, és sokan buknak el annál a kérdésnél, hogy az egyméteres rúdból hány harminccentis darabot lehet levágni 

– számol be a Telex.

A megszorítások, az infláció és a rezsiárak miatt óvatossá váltak a vállalatok, több helyen az alapanyag-ellátásban is problémák vannak, kevesebb a megrendelés is. Illetve a munkásszállók egyrésze is bezárt a rezsi árak emelkedése miatt. „Sem az üzemek, sem a dolgozók nem tudják kifizetni az akár napi öt-hétezer forintos szállásdíjat” – mondta a szakértő.

 

 

Sopronban a gyári bruttó órabérek 1650 és 2200 forint között mozognak, ehhez még jöhet cafeteria meg premium, műszakpótlék, utazási támogatás, de még így nehéz összehozni a havi nettó 300-350 ezer forintnál magasabb fizetést, míg a határ másik oldalán, a gröbmingi sajtgyár havi bruttó 2145 euróért keresett fizikai dolgozókat, szakképzettség nélkül, valamennyi tapasztalattal és alapszintű németnyelv-tudással. 

 

Győrben az Audi a viszonyítási pont. Itt a kezdőbér bruttó 635 ezer, amelyből kézbe 420 ezer forintot kap a dolgozó, de túlórával, cafeteriával, és az évekkel ez az összeg egyre feljebb kúszik, és ez meghatározza a Győr többi beszállító cégének béreit is, bár a kis- és középvállalkozások nem feltétlenül tudnak ugyanennyit fizetni, de nagyon nem is maradnak el mögötte. 

Győri építőipari munkásoknál 400 ezer forint nettó bér a minimum, ennyiért nem kell napi plusz órákat ingázással tölteniük a munkaidejükön túl. 

Azonban nem csak a pénz az egyetlen gond. A helyi munkaadók arról panaszkodnak, hogy a munkaerő-kínálat annyira nem jó minőségű. A legjobbak nem maradnak itthon, utána a nívós helyi nagyvállalatok is lefölözik a merítést. A vendéglátásban például sokan menet közben tanulják meg a szakmát. Egy nemrég nyitott győri komplexum felszolgálót nettó 1000-1200 euró alatt, szakácsot nettó 1500 euró alatt, séfet pedig 2000 euró alatt nem talált – ebben nincsenek benne a munkaadói járulékok. 

A győri munkaadó szerint ők azzal vannak előnyben, hogy náluk nem kell hétfőtől szombatig dolgozni. 

A munkaadók itt is a bejelentéssel tudnak trükközni, és spórolni. Ha összesen maximum öt egymást követő napon, a hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt napig dolgozik valaki, az alkalmi munkának minősül, a munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabére után nem fizet társadalombiztosítási járulékot és meghatározott összeg alatt személyi jövedelemadót sem, ellenben nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, üzemi baleset esetén egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására – például táppénzre – nem. Azonban nem tudják levonni köz- vagy hiteltartozásukat tőlük. 

Sokan ugródeszkaként tekintenek Győrre és Sopronra: itt kitanulják a szakmát, majd valamennyi tapasztalattal mennek tovább Ausztriába.

(Kiemelt képünk illusztráció: magyar rendőr ellenőriz egy autóst a magyar-osztrák határon, a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) közötti átkelőhelyen 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Filep István)