Folyamatosan nő az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Az osztrák átlagbér több mint két és félszerese a magyar fizetéseknek. 

2023. augusztus 13., 18:58

Szerző:

Egyetlen hónap alatt 5 ezerrel, majdnem 125 ezerre nőtt a száma azoknak a magyar munkavállalóknak a száma, akik Ausztriában dolgoznak. Az RTL azt írja, hogy akár 50 százalékkal is többet lehet keresni Ausztriában, mint itthon, és euróban.  A csatorna által kérdezett munkavállalók azt mondják, két-háromszoros fizetésért hagyták el Magyarországot. „A magyar átlagbérekhez képest 20-50 százalékkal magasabb bérsávokat jelölnek meg, de nyilván ez mindig megállapodás kérdése. Ugye arról nem is beszélve, hogy a juttatási csomagban, külföldi munkák juttatási csomagjában jellemzően a lakhatás, az étkezés támogatása is benne foglaltatik” – mondta az RTL Híradónak Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Többen átmenetileg helyezkedtek el Ausztriában júniusban, vendéglátóipari vagy mezőgazdasági idénymunkát vállalva. A még betöltetlen állások alapján viszont a következő hónapokban is rekordon maradhat az Ausztriában dolgozó magyarok száma. „Körülbelül 3400 külföldi állás 95%-a osztrák munka. Ami azt jelenti, hogy több mint 3 ezer ilyen aktív hirdetésről beszélünk jelen pillanatban” – mondta Tüzes a Híradónak. 

Az Ausztriában dolgozó magyarok ötöde a határ mellett, Burgenlandban vállalt munkát – az osztrák társadalombiztosító friss statisztikája szerint. Nagyjából annyian, mint Bécsben. Az élelmiszerárak tavaly az uniós átlag 107 százalékára rúgtak Ausztriában, míg Magyarországon csak a 90 százalékát közelítették – az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Az osztrák átlagbér viszont több mint a két és félszeresét tette ki a magyarnak. Tirolban is tízezernél több magyar dolgozik. Kanyó András, aki 27 éves és azt mondja, utazgatni szeretne a világban. Ezért gyárt külföldön alkatrészeket. „Ha itt kint dolgozok, akkor ezt könnyebben elérem. És hát körülbelül két vagy háromszorosát lehet itt kint keresni annak, amit otthon. Én jelenleg egy gyárban dolgozok” – nyilatkozta a csatornának. 

(Kiemelt képünkön: Bécs, West Bahnhof. Fotó: Christoph Schlessmann / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)