Ha lemaradt a holdfogyatkozásról, most bepótolhatja

Így látszott a szombat esti részleges holdfogyatkozás.

2023. október 29., 09:33

Szerző:

Részleges holdfogyatkozást ígértek szombat estére. A délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka beleharap a déli pólus közelében. A legnagyobb a fogyatkozás során a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött – adtuk hírül korábban. 

holdfogyatkozás Salgótarjánból így nézett ki. 


Fotó: MTI/Komka Péter.

A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld a Nap és a Hold közé kerül, ezért a Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetül.


Fotó: MTI/Komka Péter.
A három fotóból készült összeállításon az olaszországi L'Aquilából látható a jelenség. A holdfelszín 6 százaléka tűnt el. 
PARTIAL-MOON-ECLIPSE/
Fotó: Lorenzo Di Cola/NurPhoto/AFP.

(Kiemelt képünkön a részleges holdfogyatkozás vagy "Chandra Grahan", a ritka égi esemény 2023. október 29-én éjjel történt Tehattában, Nyugat-Bengálban, Indiában. A Vadászhold (az októberben bekövetkező telihold), holdfogyatkozás 01:05-kor kezdődik (IST) és 02:24-kor ér véget (IST). A maximum 01:45-kor (IST) következik be, amikor a Hold korongjának 12%-át a Föld umbrája (a bolygó árnyékának sötét része) borítja be. A holdfogyatkozás Indiában baljós eseménynek számít. Itt a részleges holdfogyatkozás egy erdőben a fák ágainak és leveleinek résein keresztül látható. Fotó: Soumyabrata Roy/NurPhoto/afp.)