Gyurcsány: Orbán Viktor beteg és háborúpárti

A DK elnöke egy közösségi média bejegyzésben reagált a miniszterelnök azon kijelentésére, mely szerint Adolf Hitler célja Európa egyesítése volt.

2023. május 12., 15:53

Szerző:

„Azt mondja Orbán, hogy Hitler is európai egységet akart. Beteg ez az ember” – így indítja Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a csütörtöki facebook posztját.

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök azon kijelentésére reagált, melyet a kormányfő pénteken délelőtt Veszprémben, az Európa Kulturális Fővárosa egyik rendezvényén tett. Orbán Viktor azt mondta, „mindig ott lebegett egy kísértés, újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni a hajdani Róma területeit, vagyis Európát. Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler, más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott”.

A Demokratikus Koalíció pártvezetője közösségi média bejegyzésében azt írta, „Hitler nem egyesíteni, hanem leigázni akarta Európát. Hitler nem Európát építette, hanem a nemzetiszocialista Németországot, a Harmadik Birodalmat, emberek tízmillióinak élete árán. Hitlert bármilyen módon emlegetni a mai európai gondolat mellett beteg, ocsmány gondolat és szöveg”.

A DK elnöke a posztjában azt írja, „az Európai Unióban béke van, mellettünk dúl a háború, és éppen azért akarjuk megleckéztetni az agresszor, gyilkos orosz elitet, hogy elmenjen a kedvük attól, hogy velünk háborúzzanak. A magyar kormányfő éppen ennek áll ellen, ő valójában az orosz háború pártján áll”.

(Kép forrása: Facebook / Gyurcsány Ferenc)