Gyurcsány Ferenc visszaemlékezett 2006 októberére és megbocsájtott a randalírozóknak

A DK elnöke szerint Nagy Imre áldozatának helyére Révész Máriusz sérülései léptek. 

2021. október 23., 10:29

Szerző:

„Bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” - idézhetnék Jézus szavait 1956 mártírjai, ha látnák az Égből, mi történik az ő forradalmunk emlékével ide lenn”- írja közösségi oldalán  Gyurcsány Ferenc az 1956-os forradalomról megemlékező bejegyzésében. A Demokratikus Koalíció elnöke az 1956-os forradalomról szóló írásában a 2006-os eseményekről is megemlékezett. 

„Nagy Imre életáldozata helyébe Révész Máriusz fejsérülése lépett, a Corvin közi ellenállók képe helyett egy kiállított tankot 15 évvel ezelőtt elindító és azzal randalírozó nyugdíjas alakja ugrik fel az ünnep reggelén az egyik vezető hírportálon.1956 ismét elbukott. Most nem az oroszok verték le. Most a hatalomhazugság, a gyávaság, a joggá nemesített bűn védelme verte le”

– írja Gyurcsány. A 2006-os események idején miniszterelnöki pozícióban lévő politikus elismeri, hogy 15 évvel ezelőtt az emberek felháborodása részben jogos volt az általa elmondott őszödi beszéd miatt, de Gyurcsány szerint  „a nemes lázadás találkozott a törvénytelen és a törvényes erőszakkal.”

A DK elnöke úgy látja, hogy az 1956-os forradalom eseményei jelenleg is fellelhetőek Magyarországon: „itt van 1956. Rákosi világa. Oroszok. Petőfi kör. Nagy Imre, Maléter meg a többiek. Munkástanácsok. Sinkovits, Darvas.” 

 
 
(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)