György István: A háziorvosok csak 10 embert olthatnak be praxisonként a következő 5-6 napban

És mintegy 1000 praxis oltóanyag nélkül marad. A 10 oltáson túl 44 beteget küldhetnek kórházi oltópontra. Összesen 276 ezer regisztrált időst terveznek beoltani a héten.

2021. március 17., 13:01

Szerző:

Jelenleg 1 397 342 a beoltottak száma, ez azt jelenti, hogy a lakosság 14 százalékát már beoltották, 406 746 fő a második adagot is megkapta, összesen több mint 1,8 millió oltást adtak be eddig – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján. „Dupla sebességgel haladunk az uniós átlaghoz képest, átoltottságban a második helyen állunk, vagyis ez az egész Európai Unió egyik legsikeresebb oltási programja” – közölte György István. Az államtitkár szerint a sebességet csak a rendelkezésre álló készletek akadályozzák, mert az uniós beszerzésekből az ígértnél is kevesebb érkezik.

Mint mondta, továbbra is a regisztrált idősek oltása a legsürgetőbb feladat. Már csaknem 3,3 millióan regisztráltak védőoltásra, ezek közül 1,7 millió a 60 év feletti, akinek már több mint felét beoltották. A kedden érkezett 120 ezer adag Pfizer-vakcinából 98 ezret a regisztrált idősek első körös oltására szánják. Őket a háziorvosok küldik a kórházi oltópontokra. 22 ezer adag a második körös oltásokhoz kell. A hétfőn érkezett 150 ezer adag Szputnyik V-vakcinából 130 ezer kórházakba kerül, erre is a háziorvosok szervezik az időseket. 20 ezret a védekezésben részt vevők, például rendőrök és katonák kapnak – mondta az államtitkár.

Az AstraZeneca-vakcinából 48 ezer adag áll rendelkezésre, ezt mától a háziorvosok adják be, 4800 praxisnak jut 1-1 ampulla, egy ampullában praxisonként 10 idős embert tudnak beoltani – mondta György István. Vagyis a következő 5-6 nap alatt 10 embert tudnak beoltani a háziorvosok praxisonként, mert nincs több vakcina, ehhez nem kell külső helyszín, múzeum vagy mozi, nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából – jelentette ki György István, utalva a szombathelyi ügyre, ahol nem nyithatnak meg a háziorvosok által kért oltópontok.

A háziorvosok praxisonként 19 főt Pfizer- és 25 főt Szputnyik-V vakcinára tudnak beküldeni a kórházi oltópontokra, ennek a szervezésre rájuk hárul. A következő egy hétben így várhatóan 276 ezer idős embert tudnak beoltani, mellette pedig 70 ezer második körös vakcinát is beadnak – mondta György István, aki szerint a szakrendelők bevonásához még nincs elegendő vakcina.

(Kiemelt kép: Gulyás Gábor háziorvos beolt egy pácienst a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának első adagjával nyíregyházi rendelőjében 2021. március 16-án. MTI | Balázs Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.