A kormány stratégiai partnere volt, a gazdasági mentőöv mégsem segít rajta: 180 embertől válik meg a győri gyár

2020. május 21., 21:13

Szerző:

Elbocsátja dolgozóinak csaknem 20 százalékát,

összesen 180 embert

július végéig a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A nagyjából ezer munkavállalót foglalkoztató, mexikói tulajdonú vállalat a csoportos létszámcsökkentést azzal indokolja, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a megrendelések száma az autóiparban, ez az állapot a cég szerint tartósnak ígérkezik.

A leépítés a cég minden területét érinti. Májustól már 36 órás munkavégzést vezettek be a Nemaknál, de a megrendelések további visszaesése miatt júniustól ezt 32 órásra csökkentik. A vállalat a közleményben kitért arra is, hogy

a kormány által bevezetett gazdaságvédelmi programok egyikét sem tudja jelenlegi formájában alkalmazni.

Az 1993-ban alapított győri alumíniumöntöde benzin- és dízelmotorokhoz gyárt hengerfejeket a világ legnagyobb autógyárai számára, megrendelői között ott az Opel, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo. A vállalat gyártási volumene elérte a hárommillió darabot évente.

Pedig az Orbán-kormány gyakran támogatta a céget. Öt éve stratégiai megállapodást kötöttek a Nemakkal, de

2014-ben a gyár egyik fejlesztéséhez 406 milliós támogatást is adott.

2018-ban pedig a cég duális képzési központjának létrehozását a kormány ugyancsak támogatta 180 millió forinttal.

Nem ez az első cég, amely a stratégiai megállapodás ellenére végül nehéz helyzetbe kerül és nem tud mit kezdeni a kormány mentőövével: 

Van, akit azonban ilyenkor sem felejt el a kormány, éppen mai hír:

 

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.