Elsöprő fölénnyel lett a Jobbik új elnöke

Adorján Béla lett a Jobbik új elnöke Gyöngyösi Márton leköszönése után. 

2024. június 29., 14:19

Szerző:

Már 15 éve tagja a Jobbik pártjának Adorján Béla, akit a Jobbik-Konzervatívok XXXIII. tisztújító kongresszusán a küldöttek 90,79 százalékkal választották a párt új elnökévé – írja az atv.hu. A párt a közleményében leírja, hogy az újonnan megválasztott elnök jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja, Vásárosnamény önkormányzati képviselője, népi iparművészként, alkotó emberként dolgozik. 

„A párt megerősödését a radikálisan őszinte politizálásban látja. Elsődleges célja, hogy visszahozza a Jobbik egykori közösség- és emberközpontúságát, hogy újra otthonuknak érezhessék a választók a pártot” – tették hozzá. Ahogy mi is beszámoltunk róla, Gyöngyösi Márton tegnap jelentette be, hogy nem indul újra a tisztségért. Szintén változás, hogy visszatért a pártba Szabó Gábor, akinek sokan a párt egykori sikereit tulajdonították. Szabó tavaly augusztusban mondott le Gyöngyösi kérésére a párt választmányi elnöki tisztségéről. 

Csúfosan leszerepelt a Jobbik a választásokon

A Jobbik az Európai Parlamenti választáson mindössze 45 ezer szavazatot kapott, ez a szavazatok kevesebb mint 1 százaléka. Az öt évvel ezelőtti EP-választáson a szavazatok 6,63 százalékával még egy mandátumot sikerült szereznie a pártnak. Nem lett hivatalosan győztes polgármesterük, és csak két vármegyei közgyűlésbe (Heves és Jász-Nagykun-Szolnok) jutott be a Jobbik. A párt elnöksége a kudarcos választási eredmények után már hétfőn bejelentette lemondását és a tisztújító gyűlést. 

Eleinte még úgy tűnt, Gyöngyösi újraindul a posztért, annak ellenére, hogy korábban azt ígérte, lemond, ha egy mandátumot se szerez a párt. Majd azzal magyarázta maradását, hogy „megváltoztak a körülmények, olyan folyamatok indultak be, amelyekkel nem lehetett számolni”. Miután a Jobbik vezetésében szinte kivétel nélkül mindenki a lemondását szorgalmazta, Gyöngyösi végül mégsem indult újra a tisztségért. A párt tisztújító kongresszusa az alelnökök megválasztásával folytatódik, a jelöltek között ott szerepel a Jobbik országgyűlési képviselője, az Adorján támogatta Brenner Koloman is.  

 (Képünkön az új elnök, Adorján Béla, forrás: a Jobbik-Konzervatívok hivatalos Facebook oldala)