Jobbik: Ezt a konfliktust az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki

A Jobbik külügyi szakpolitikusa sokat változtatott a párt álláspontján.

2022. március 24., 10:39

Szerző:

„Ugyanis teljesen világos, hogy az, ami jelenleg Ukrajnában zajlik, az amerikai geostratégiai céloknak megfelelően alakul, ezt a konfliktust az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki kerek fél évvel ezelőtt” – a szöveg nem a most dúló háborúról szól, dacára annak, hogy tökéletesen illeszkedik a moszkovita narratívába.

A Putyin propagandához maximálisan illeszkedő, másik idézet: „vasárnap a Donyecki és Luganszki Népköztársaság választja meg függetlenségéhez vezető útjának új kormányát. Saját fülemmel hallhattam azokat a megrázó történeteket, melyeket a nyugat által támogatott, szélsőséges ukrán hadsereg által elűzött emberek meséltek…”

Eddig a világ összes állama közül kizárólag Oroszország ismerte el a szakadár régiókat önálló államként – no meg a Jobbik.

Az első citátum Gyöngyösi Mártontól, a Jobbik külpolitikusától származik, már 2015-ből. Az előző évben vett részt Gyöngyösi Szaniszló Adriennel – akinek a második idézetet köszönhetjük – a szakadár régiók „népszavazásán”, mint külső megfigyelő. Az akkori szerepvállalásának köszönhetően Ukrajna területéről is kitiltották.

Gyöngyösi akkoriban a parlament külügyi bizottságának alelnöke volt, most a Jobbik uniós parlamenti képviselője. Most már ez az álláspontja: „Vlagyimir Putyin elnök a héten minden eddigi keretet felrúgott, és nyílt katonai támadást intézett egy szuverén állam ellen. Meggyőződésem, hogy egy ilyen, a civilizált világ normáit semmibe vevő lépés nem maradhat megválaszolatlanul Európa részéről, amennyiben valóban fontos számunkra a kontinens békéje és demokratikus berendezkedése.”

Pálfordulásával kapcsolatban, illetve arról, melyik álláspontja tekinthető hivatalosnak kérdéseket küldtünk a képviselőnek. 

Frissítés: A Jobbik sajtóosztálya Gyöngyösi Márton közösségi oldalára kitett szövegét ajánlotta figyelmünkbe. Az idevágó részt változtatás nélkül közöljük:

"... tudom, hogy 2014-ben hiba volt elmenni Donyeckba. Mentségemre legyen mondva, akkor nem fenyegetett világháború, fenyegette viszont a kárpátaljai magyarokat az ukrán kormány sovinizmusa. Ekkor volt, hogy szélsőséges ukrán milíciák tartották rettegésben a kárpátaljai magyarságot, miközben az új ukrán parlament első intézkedésével megvonta tőlük az anyanyelvük használatának jogát. Akkor én, jobbikosként próbáltam tenni valamit, ami részben jó volt, részben pedig hibás."

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.