Gyerekmunka Magyarországon – Éhbérért dolgoztattak gyerekeket, akiket egy ólban tartottak

Előállítottak két férfit a Pest megyei rendőrök, mert a gyanú szerint napi 10-12 órában alacsony bérért dolgoztattak 18 év alatti fiatalokat – közölte a rendőrség kedden.

2022. augusztus 23., 09:51

Szerző:

Ólban tartott, nehéz fizikai munkát végző gyerekek. Gondolta volna, hogy a gyerekmunka Magyarországon máig létező jelenség? A rendőrségi hírekből az derül ki, hogy mindez nem a fantázia szüleménye. Mint írják: Egy 15 éves tiszavasvári fiú szülei értesítették a rendőrséget, miután megtudták, hogy gyermeküket több hasonló korú gyermekkel,

a hét hat napján 10-12 órában dolgoztatták vidéki és fővárosi építkezéseken. A nehéz fizikai munkáért kéthetente 90 ezer forint fizetést kaptak. 

Munkaszerződést egyikük sem látott, a kötelezően előírt pihenőidőkről nem is hallottak, ellátásukról maguknak kellett gondoskodniuk. Egyszerre 10-15 gyermek zsúfolódott össze a szálláshelyen, ahová az 58 éves építési vállalkozó, valamint a brigádvezetőnek kinevezett 23 éves társa utaztatta az ország keleti megyéiből verbuvált 18 év alatti gyerekeket. 

Szállásuk egy háziállatok tartására készült, igénytelen, koszos és összetákolt melléképítményben volt, ahol a rendőrök 13 gyereket találtak 

– áll a beszámolóban. 

A rendőrök elfogták és előállították a két férfit, akiket emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével gyanúsítottak meg. A további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le velük szemben.

(A Pest megyei rendőrök egy ócsai házból állították elő azt a két férfit, akik tinédzserek dolgoztatásával biztosítottak maguknak nagyobb nyereséget. Nehéz sorsukat kihasználva napi 10-12 órában, alacsony bérért végeztettek velük elsősorban építőipari munkát. Fotó: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.