Gyárfás nem mondta azt, hogy a nemzetbiztonság küldte rá Portikot, az MTI tudosítója hallotta rosszul

2020. február 12., 10:20

Szerző:

A Fenyő-ügyben felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolt Gyárfás Tamás szerint az MTI tévesen tájékoztatott a Fővárosi Törvényszéken kedden megtartott tárgyalásról, ő ugyanis nem mondott olyat, hogy a nemzetbiztonság küldte volna rá Portik Tamást.

"Én ilyet nem mondtam. Ezt a MTI munkatársaival is tisztáztam. Az MTI az elhallást, a tudósítását frissítette" – közölte Gyárfás az ATV-vel.

Gyárfás Tamás közölte: a vallomását a bíróságon felolvasta, azt tőle írásban is megkapták. A vallomás szerint Portik feladatul kapta, hogy állítson csapdát neki. Az NNI-ben Drobilich Gábornak, Portik egykori üzlettársának 2018. szeptember 17-én a tanúkihallgatásán idéztek egy részt abból a beszélgetésből, amit 2008 június 26-án a Menza étteremben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai rögzítettek.

Portik akkor ott arról tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőit, Laborc Sándort és Glemba Zoltánt, hogy ő nem önszántából ment el Gyárfáshoz, neki – szó szerint idézve Portikot – „…azt mondták, menjen el napnak valamelyik szakában, és ijesszen rá, (mármint Gyárfásra) stb., hogy ezt tudja, meg azt tudja… Tehát a lényeg, hogy menjen el hozzá, és állítson csapdát…”

Gyárfás az ATV-nek hangsúlyozta, hogy nem a nemzetbiztonság „uszította rá Portikot”, hanem „a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat írta le a hangszalagról, hogy Portik Tamás miről tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egykori első emberét.”

Az MTI tudósítását többen is átvették tegnap, a félreértésben a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint az is közrejátszhatott, hogy

a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében szinte semmit sem lehetett hallani Gyárfás szavaiból, mert a terem akusztikája borzalmas,

és ezt a problémát még a mikrofon sem tudta megoldani.