Gulyás szerint Gyurcsány áll a katatörvény-tüntetések mögött

A miniszter szerint a jelenlegi tüntetés-sorozat mögött Gyurcsány Ferenc és „ifjúsági tagozata”, a Momentum áll.

2022. július 13., 16:50

Szerző:

Gulyás Gergely az Origo kérdésére kijelentette, hogy a keddi – és a szerda délutáni – katatörvény-tüntetések mögött Gyurcsány Ferenc és pártja áll.

Ezzel a miniszter folytatta azt a mantrát, amit a kormánymédiában is hangoztatnak: vagyis nem katás, egyénis vállalkozók foglalták el a Margit hídat, hanem Gyurcsány szimpatizánsai, pártja, és a Momentum. A szerda délután hat órai tüntetést a Momentum szervezi.

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás, hogy a háborús helyzet miatt a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet. A gáz és az üzemanyagárak drágulásának nem látszik a vége, valamint Európában nem lesz elég gáz őszre-télre. Ezért a magyar kormány egy 7 pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amik augusztusban lépnek életbe.

  1. A kormány másfél milliárd köbméterről két milliád köbméterre emeli a gázkitermelést,
  2. a kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteteket szerezzen be Magyarországnak,
  3. a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tüzifákra. Kivételt képez a bértárolás,
  4. a kormány az év végéig jelentősen fokozza a szénbányászatot,
  5. a mátrai erőmű blokkjait minél hamrabb újraindítják,
  6. biztonságos áramellátás fenntartására a Paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik
  7. a háború elhúzódása miatt valós kockázat, hogy lesz-e elég energia télre. Ezért bárki, aki az átlag felett fogyaszt, annak piaci áron kell fizetni a gázért és a villamosenergiáért.

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc beszél a Fussunk össze fiatalok, Budapesten című rendezvényen Budapesten, 2021. augusztus 10-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.