Az EU-tól kapott menekültpénz nagy részét a kormány már el is költötte teljesen másra

Több mint százmilliárd forintot kapott a magyar kormány az EU-tól a menekültválság kezelésére, de már elköltötték másra.

2022. június 9., 12:16

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter két héttel ezelőtt azt állította, hogy Magyarország nem kapott uniós forrást az ukrajnai menekültek ellátására. Ezzel szemben az Európai Bizottság egyik tisztviselője azt írta a hvg-nek, hogy a REACT-EU nevezetű alapból nekünk járó 110 milliárd forintból már 102,5 milliárd forintot megkaptunk.

A tisztviselő szerint az utalás már áprilisban megtörtént, a fennmaradó összeg kisebb részét később utalják, egy részét pedig időközi kifizetések igénylésével már felhasználta a kormány.

A hvg a Miniszterelnökséget is megkereste az ügyben, akiknek a válaszából az derül ki, hogy „az említett forrást eredetileg a koronavírus-helyzet utáni újraindításra szánták, a kormányzat azt már lekötötte más célokra”. A válasz szerint a REACT-EU-ból jövő támogatás nem jelent új uniós támogatást, csak azt, hogy a menekültválság kezelésére is lehet fordítani a már megpályázott támogatást.

(Kiemelt kép: Ukrajnai menekültek a BOK csarnokban kialakított tranzitközpontban, 2022. március 22-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)