Gulyás Gergely nem lát esélyt az Orbán-kormány leváltására a következő tíz évben

2018. május 14., 20:17

Szerző:

Tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott hétfői meghallgatásán. A fideszes politikus – írja az MTI – ismertette, a Miniszterelnökségen hat államtitkár és egy kormánybiztos dolgozik majd, illetve az egyik államtitkár kormánybiztosként is feladatot kap. A stratégiai államtitkárság létrejöttét a kabinetrendszerrel magyarázta; a szerv feladata az előkészítés lesz és ez tölti be a parlamenti államtitkárság szerepét is, Orbán Balázs vezetésével.

Gulyás Gergely a területi közigazgatásért felelős államtitkárságról szólva jelezte, a Tuzson Bence által vezetett egységhez nemcsak a kormánymegbízottak, kormányhivatalok és járási hivatalok tartoznak, hanem az építésügy, a közbeszerzések és az építésügy is. Utóbbi később jó eséllyel nem fog - jegyezte meg. Beszámolt arról, hogy az Orbán-kormány EU-s politikájáért két államtitkár felel, Takács Szabolcs a stratégiaalkotásban, Varga Judit az uniós kapcsolatos terepén kap feladatot. A Fürjes Balázs vezette Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárságról szólva jelezte: érdemes arra egységként tekinteni, a hatásköröket Tarlós István főpolgármesterrel egyeztetésben alakítják ki. Az új szervezeti egység működése önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érinti - jelentette ki.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A fideszes politikus szerint viszonylag hamar egy összefüggő tízéves stratégiát fogadhat el a kormány. A Modern Városok programot - a modern falvak programmal kiegészítve - Gyopáros Alpár kormánybiztosként irányítja.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség fontos feladataként határozta meg, hogy egyfajta kormányzati agyközpontot képezve koordinációs feladatokat lásson el, együttműködve a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával. Sikeresnek értékelte a végbement területi közigazgatási változtatásokat, így az állami és önkormányzati feladatok egyértelmű elválasztását, továbbá a járási rendszer helyreállítását. A miniszterjelölt emlékeztetett: több mint 1500 ügytípus intézhető a kormányablakoknál, az éves ügyszám megközelíti a 25 milliót, s az ügyek 80 százalékában 8 nap alatt döntéssel végződik az eljárás. A politikus további előrelépést helyezett kilátásba az elektronikus közigazgatás területén.

A jelöltet a jobbikos Staudt Gábor és Apáti István arról faggatta, tervezik-e az önkormányzati rendszer átalakítását, a kistelepülések jogainak csökkentését. A DK-s Arató Gergely pedig a fővárosi és agglomerációs szereplők bevonásáról és az állami vezetők létszámáról kérdezett.

Gulyás Gergely visszautasította, hogy bármilyen változtatási tervük lenne a 2000 főnél kisebb településekre vonatkozóan. Megerősítette, hogy konzultálni fognak a főváros és az agglomerációs települések vezetőivel, és beszékt arról is – derül ki az Index cikkéből –, hogy egy olyan fejlesztési tervvel szeretnének előállni, amellyel mindenki egyetért, és amelyben mindenki lát majd fantáziát,

Most nem látszik az esélye, hogy a következő tíz évben kormányváltás lenne, de kizárni nem lehet, ezért olyan terv kell, amit mindenkit tud támogatni

– jegyezte meg ennek kapcsán

A jelölt kinevezését 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki nem ellenében támogatta a bizottság.