Gulyás Gergely: Május végéig várni kell a nyitás újabb fejezetére

Nincs még elég beoltott ahhoz, hogy tovább enyhítsék a járvány miatti lezárásokat – erről döntött szerdai ülésén a kormány. Gulyás Gergely lapunkkal közölte: május végén lehet meg az 5 millió beoltott.

2021. május 13., 08:30

Szerző:

 

– A szerdai kormányülésen áttekintették az aktuális vírushelyzetet. Mire jutottak?
– Azt korábban is elmondtuk, hogy 5 millió beoltottnál szeretnénk a következő nagy lépést megtenni. Szerdán átléptük a 4,4 milliót. Vakcinából van bőven, tehát ha a rendelkezésre álló oltóanyagot nézzük, akkor akár már holnap meglehetne az 5 millió, de most már azok vannak soron, akik válogatnak a vakcinák között. Ezért úgy számolunk, hogy körülbelül két hét múlva léphetjük át az 5 milliós számot - vagyis még májusban, május végén lesz változtatás. De természetesen mindig nézzük a magyar és az európai fertőzési adatokat, halálozási adatokat. Minden adat arra utal, hogy a harmadik hullám vége felé tartunk. Épp ezért jó ütemben hoztuk meg az enyhítésről szóló döntéseket. Ennek szellemében tudunk tovább haladni.

– Kiket oltanak legközelebb?
– Mostanra a 18 év fölötti magyar lakosság több mint 55 százalékát beoltottuk. A következő napokban a 16 és 18 év közötti jelentkezők kerülnek sorra. Az ő körükben is nagyjából 50 százalék körüli a jelentkezők aránya. Összességében a regisztráltak 85 százalékát oltottuk már be. Van olyan megye, ahol ez már 92-93 százalék, de mindenhol 80 fölött van.

– 5 millió beoltott után mi lesz a nyitás következő lépése?
– Erről jövő szerdán tárgyal és dönt a kormány. Például a rendezvényekkel kapcsolatos szabályozáson lehet változtatni.

– Fenntartva, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni a rendezvényeket?
– A zárt térben tartandók esetében mindenképp.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.