Gulyás Gergely: A fenyegetés egyelőre nem közvetlen, de nagyon közeli

Hetvenezer migráns van a bosnyák határon. Nem három, hanem négy súlyponti kórház jön létre Budapesten, háromgyermekeseknek a csokot 15 millióra bővítik, a kétgyermekesek tízmilliós hitelt pedig ezután kétgyermekesekre is kiterjesztik. . „A CEU oldaláról érkező fenyegetést, ajánlatot Soros György politikai blöffjének tekintjük” – jelentette ki a kancelláriaminiszter. Kormányinfó.

2018. október 25., 10:28

Szerző:

A fenyegetés egyelőre nem közvetlen, de nagyon közeli – jelentette ki Gulyás Gergely csütörtökön, a szokásos heti Kormányinfóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tegnapi kormányülésen a migrációs helyzet szerepelt a napirenden, a belügyminiszter külön tájékoztatót tartott. Gulyás Gergely szerint ennek különös aktualitását az adta, hogy mintegy 70 ezer migráns van a bosnyák határon. A magyar kormány segítséget ajánlott a szomszédos országoknak a határok védelme ügyében, arról ugyan nem beszélt, ezt elfogadták-e például a horvátok, ám a belügyminiszter átszervezte a határőrizetet a magyar határokon is.

 

  • A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre, ezzel a kormány egyértelművé teszi, ez nem bevándorlóország, itt csak idegenrendészet van, befogadás nincs. Az ezzel kapcsolatos jogszabályokat Pintér Sándor belügyminiszter fogja benyújtani a parlamentnek.
  • Gulyás Gergely a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése kapcsán megerősítette, valóban a csok-rendszerbe forgatják bele a költségvetési forrásokat, szerinte a tízmilliós hitelkeretet ki fogják terjeszteni a támogatásokat a kétgyermekesekre. Pontosabban a kormány döntése nyomán 15 millió forintra emelik a háromgyermekes családok által igényelhető, kedvezményes kamatozású lakáshitelt a csok-on keresztül, a 10 milliós hitelt pedig, amely eddig volt, kiterjesztik a kétgyermekes családokra is.
  • Nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz Budapesten, a Szent János Kórház felújításáról is döntött a kormány. A tervpályázatoknak a három másik kiemelt egészségügyi centrum esetében december 9-én már eredménye kell legyen. A miniszter önkritikát gyakorolt a fővárosi egészségügyi ellátás kapcsán, ám az nem derült ki egyértelműen, hogy konkrétan miféle beavatkozással kíván segíteni a kormány. Már ebben a ciklusban rendezni kívánja a fővárosi és agglomerációs lakosok, mintegy 3,8 millió polgár betegellátását. A Szent János Kórház kap 495 millió forintot kórháztervezésre, mely összeg azonnal rendelkezésre áll, így egy sürgősségi ellátással rendelkező, több mint 500 férőhelyes kórház építése, újjáépítése kezdődhet meg – állította a miniszter.
  • A hulladék-gazdálkodási rendszer kapcsán Gulyás lobbicsoportokról és visszaélésekről beszélt, az nem derült ki, valójában miről döntött a kabinet.
  • Nem született döntés a kulturális tao ügyében sem, ugyanakkor Gulyás Gergely jelentős visszaélésekről beszélt, amelyek ezen a területen voltak tapasztalhatóak, s noha mindez idáig az Orbán-kormány ezeket tagadta, most mégis a támogatási forma megszüntetését fontolgatja. Sőt, az márbiztos, hogy a kormány megváltoztatja a rendszert, az Emmi dönt majd a pénz szétosztásáról, hangzott el a Kormányinfón. Hogy ez része lesz-e a kultúrharcnak, arra Gulyás  azt mondta: nincs kultúrharc, „bár az ilyen irányú törekvések a mi oldalunkról is tapasztalhatóak voltak”.

A kérdések között talán a legsürgetőbb a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintette. Gulyást ugyanis az ATV megkérdezte arról, mikor döntenek a CEU-ról, miért mondták, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálja a papírokat, mikor nem vizsgál. 

„A CEU oldaláról érkező fenyegetést, ajánlatot Soros politikai blöffjének tekintjük” – jelentette ki Gulyás.

– Vettek egy telket Bécsben, ha úgy döntenek, ott is nyitnak diplomakiadó helyet, ehhez nekünk nincs közünk. A kormány nem döntött. Az oktatási kormányzat és hivatal vizsgálja, hogy van-e kampuszuk Amerikában – fejtegette a korábbi álláspontot Gulyás. Ugyanezt mondja arra is, hogy ezek csak január 1-től vizsgálják ezt. (Csakhogy december 31-ig kellene aláírni a megállapodást.) A kormány mégsem foglalkozott a kérdéssel, sőt, Gulyás ismét azzal állt elő, ha a CEU meg akarna felelni a magyar törvényeknek, akkor lenne lehetősége erre. Csakhogy a CEU minden magyar törvénynek megfelel, még annak is, amelyet tavaly tavasszal éppen a Soros György álal alapított egyetem ellehetetlenítésére hozott meg a Fidesz-KDNP.

  • A megszüntetett lakástakarék-támogatás kapcsán több kérdés is érkezett a miniszterhez. Például az, hogy lesz-e olyan támogatási forma, ami nem családhoz kötött, amire Gulyás kitérő választ adott: „mindig a gyereket nevelőknek akarunk segíteni, végeleges döntés a konzultáció után lesz”.
  • A nyugdíjasok karácsony előtti 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány ügyében sem döntött egyelőre a kormány.
  • A közszféra leépítése kapcsán Gulyás Gergely egy kérdésre állította, a minisztériumi és államigazgatási álláshelyek 10-12 százaléka már jelenleg sincs betöltve, így valamivel 10 százalék alatt lesz a valódi kirúgások aránya. (Ez ugye nem teljesen áll összhangban azzal az aránnyal, amit Gulyás Gergely egyetlen héttel ezelőtt mondott a bürokráciacsökkentő elképzeléseik bejelentésekor.) Most úgy foglalta össze terveit: 17-18 százalékos lesz a leépítés státuszszámot nézve, de miután nincs minden állás betöltve, kevesebb mint 10 százaléknyi elbocsátásra kell számítani. „Nem fűnyírószerű leépítés kell”, ezért átnézik, hogy hova mennyi emberre van szükség. Január 1-jével 30 százalékos béremelés jön a maradóknak.
  • Kisebb vita alakult ki az RTL-lel az uniós kisbuszokkal szállított október 23-i hallgatóság ügyében. „Szervezett szállítás nem volt Orbán Viktor beszédére” – mondta Gulyás Gergely, majd átadta a szót a kormányszóvivőnek. Kovács Zoltán volt ugyanis a felelőse a rendezvénynek, így ő beszélt arról, hogy szerinte normális, ha csak szigorú ellenőrzés után lehetett a Terror Házánál felállított színpad elé menni. Azt mondta, belépő, karszalag nem kellett, beléptetés kellett ahhoz, hogy valaki utcai közelségben hallgassa meg a kormányfőt. Az uniós forrásból származó önkormányzati kisbuszokkal történt szervezett utaztatásra egyik politikus sem reagált érdemben.
  • Megkérdezték Gulyást több ellenzéki párt október 23-i rendezvnyeiről, valamint arról is, szerinte le kellene-e mondania Demeter Márta LMP-társelnöknek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöki posztjáról. Gulás személyes véleménye szerint nemcsak neki kellett volna lemondania, hanem ha ezt nem teszi, a pártjának vissza kellett volna hívnia. „Jól mutatja a párt állapotát, hogy miután kiderül, hogy valaki mindenki alap nélkül két családot rágalmaz meg, nem nem kér bocsánatot, hanem hülyeséget beszél.”
  • Az Országos Bírói Tanács kidolgozott egy javaslatcsomagot az Országos Bírósági Hivatal és a bírói szerv közötti hatáskörproblémák kiegyensúlyozására. A kérdésre, hogy a kormány támogatná-e ezt, Gulyás azt mondta, nem ő az igazságügyi miniszter, de Trócsányi László vizsgálja a kérdést. Gulyás többszöri kérdésre jogászként sem kívánt állást foglalni az ügyben.
  • Az egész felvetés komolyságát megkérdőjelezi, hogy 2038-ban lépne hatályba – mondta Gulyás elődje, Lázár János felvetésére, amely a dohányzás tilalmát jelentené a 2020 után születettek esetében.

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.