Gödöllő is lemondott a karácsonyi díszkivilágításról

Gödöllőn sem lesz karácsonyi díszkivilágítás, a téli hónapokra bezár a helyi kulturális központ, valamint a könyvtárban és a múzeumban 16 fokos hőmérséklet lesz.

2022. november 1., 19:05

Szerző:

A bezárásokkal kapcsolatban Gémesi György,  Gödöllő polgármestere is megszólalt, aki kiemelte: a könyvtárban és a múzeumban 16 fok alá nem mehet le a hőmérséklet az ott lévő tárgyak miatt, majd hozzátette: a kisebb létesítményeket bezárják a téli időszakra. A polgármesteri hivatalban 20 fokban maximálták a hőmérsékletet. „Idén a karácsonyi díszkivilágítás is elmarad, azonban karácsonyfa lesz, igaz csak egy nagyon szerény világítást kap. Adventi ünnepség is lesz, de nyilván az is kint a szabadban, ezzel próbáljuk azt a hangulatot visszaadni, amit az elmúlt időszakban karácsonykor megszokhattak a gödöllőiek” – közölte az ATV Híradó stábjának.

Kovács Balázs, a gödöllői Művészetek Házának ügyvezetője elmondta, hogy kénytelenek bezárni, mert az önkormányzat nem tudja kifizetni azt a többletet, amit a fűtés költsége jelent. A Művészetek Házában távhővel fűtenek, ami 16-szor kerül annyiba, mint tavaly. A 320 millió forintos pluszköltség pedig kigazdálkodhatatlan.

Az intézménybe tervezett programok nagyrészét a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába fogják átvinni, a jövő évtől pedig a Déryné programnak az előadásai a Damjanich Általános Iskola színháztermében lesznek – mondta az ügyvezető.

A rezsi ezt is elvitte

Még októberben írtunk arról, hogy rendkívüli ülésen vitatta meg és fogadta el Gödöllő önkormányzata azt az intézkedési tervet, amelynek célja, hogy a város 25 százalékkal csökkentse az energiafelhasználását. Ennek keretében több intézmény bezárása mellett döntöttek. A képviselők ekkor határoztak a Művészetek Háza működésének átmeneti szüneteltetéséről, amely október 31-től 2023. április 15-ig tart majd zárva. Azoknak a művészeti csoportoknak, amelyeknek ez ad otthont, más helyszíneket keresnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ünnepi díszkivilágítás Debrecen belvárosában 2021. december 7-én. fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.