Beletrollkodott a Greenpeace a Vadászati Világkiállításba

„Lőttek a természetvédelemnek!"  – A természetvédő szervezet sajtótájékoztatója látványosra sikeredett.

2021. szeptember 24., 11:16

Szerző:

„A Greenpeace aktivistái pénteken „Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyeztek el a kiállítás egyik budapesti plakátján, olvasható az mozgalom közleményében. Az aktivisták arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hivatkozik a kiállításra, annak a költségvetése több mint két és félszer annyi, mint amit az állam a nemzeti parkok fenntartására költ. A szervezet közleményében hozzáteszi: nem ellenzik a vadászat szabályozott formáját.

„A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén.” – fogalmazott Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője. 

A Greenpeace közleményében azt írja, a nemzeti parkok támogatására vonatkozó összeget úgy számolták ki, hogy „a  költségvetési törvényben a 10 magyar nemzeti parki igazgatóságnak együttesen működési kiadásra 5,6 milliárd, bérkiadásra pedig 7,3 milliárd forint van elkülönítve, ám 6 milliárd forintnyi kötelező működési bevételt is előír számukra a törvény”. A működési kiadást és a bérkiadást összeadva 12,9 milliárdot kapunk, amiből kivonták hatmilliárd működési bevételt. 

(Kiemelt kép: a Greenpeace aktivistái molinót helyeznek el a Vadászati Világkiállítás plakátján Budapesten Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán 2021. szeptember 24-én. Fotó: Fotó: Járdány Bence / Greenpeace)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.