Gazdatüntetés: nem érdekli őket a rendőrség, több ezer traktor érkezhet Budapestre

A rendőrség kitiltaná a fővárosból a traktorokat, a károsult gazdák viszont az aszfaltot is felszántanák. Szabó Bálinttal, az augusztus 20-ra tervezett gazdatüntetés főszervezőjével beszéltünk.

2022. augusztus 16., 12:09

Szerző:

Hétfőn még azt jelentette be, hogy a tervezett, traktoros gazdatüntetést betiltották. Többen felvetették: az ön hibája, mert nem jelent meg személyesen a rendőrségen a tüntetésről szóló egyeztetésen.

Ezt határozottan cáfolom. Hétfőn, 11 óra után nem sokkal megjelentem a Teve utcai székházban. Amikor odaérkeztem, a jogi főosztályvezető már egy tiltó tartalmú határozattal fogadott. A tiltó tartalom itt azt jelenti, hogy nem mondják azt, hogy nem tüntethetünk, de nem tüntethetünk olyan formában, ahogy azt eredetileg terveztük. A határozat szerint traktorok Budapest közigazgatási határán belülre nem jöhetnek. A belváros és a rakpart helyett a 14. és a 6. kerület határában, a Dózsa György úton adnának két sávot, ahol csak gyalogosan vagy személyautóval lehetne tüntetni. 

Mit terveznek most?

Nem hátrálunk meg. Nem állunk el a tüntetés szándékától, és úgy gondoljuk, hogy a tiltakozás az eredeti bejelentés szerinti formában, jogszerűen megtartható.

A tartalmában betiltó hozzállás, illetve a tüntetés bejelentése óta a személyem ellen indult lejárató kampány miatt úgy látjuk, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghallgatni a gazdákat, nem akarnak együttműködni, megoldást találni. Ezért úgy döntöttünk, hogy felvesszük a kesztyűt: a gazdák felveszik a kapcsolatot az elmúlt évek összes olyan érdekképviseletével és társadalmi csoportjával, akik a kormány intézkedései miatt kárt szenvedtek, munkájukat és életüket ellehetetlenítették. A pedagógusokkal, az egészségügyisekkel, a szociális gondozókkal, a KATÁsokkal, és a rezsinövekedés kárvallotjaival. A magyar gazdák úgy érzik, hogy itt az ideje magukra vállalni a teljes magyar társadalom érdekképviseletét.

Hányan jelezték eddig a gazdák közül, hogy részt vesznek a megmozduláson?

Összesen 1700-an regisztráltak olyanok, akik jelezték, hogy traktorokkal és személygépjárművekkel érkeznének és vonulnának. Nagy részük alföldi: Csongrád-Csanád, Békés és Bácskiskun megyéből terveztek jönni.

Milyen szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez?

A megmozdulás gerincét már nem a víziszárnyas tenyésztők adják, hanem elsősorban az aszályos év károsultjai. Többségében növénytermesztő gazdák, illetve állattenyésztők, akik a szárazság miatt 2022-ben eddig saját számításaink szerint 1000 milliárd forintos kárt szenvedtek. Az évnek pedig még nincs vége.

A Facebook oldalon közzétett bejelentésben az szerepel, hogy nem csak a 20-ára terveztek gyűlést, hanem egészen a hónap végéig, augusztus 31-ig. Mi a terv erre a 11 napra?

Az augusztus 20-i traktoros vonulást követően a hónap végéig, azaz augusztus 31-ig a Kossuth téren és a Vigadó téren, a régi és az új Agrárminisztérium épülete előtt minden napra tematikus, álló tüntetést szerveztünk, egy-egy kormány tag meghívásával. A tüntetések eredménytelensége esetében – tehát, hogyha ez alatt az idő alatt nem sikerült tárgyalni vagy megegyezni – terveink szerint a tömeg augusztus 31-én gyalogosan vonulna fel a Karmelitába, ahol petíciónkat személyesen Orbán Viktornak akarjuk átadni, és tárgyalást kezdeményezni.

(Kiemelt kép: 2022. augusztus 20-ára országos tüntetéssorozatot hirdetett meg a Magyar Kacsa és Magyar Liba Szövetség képviseletében Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő. Vidéken és Budapesten is traktoros felvonulásokat terveznek. Forrás: Facebook)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.