Tüttő Kata: a fővárosiak szemetét továbbra is elszállítják, hitelből finanszírozzák az FKF működését

2020. június 16., 09:30

Szerző: Árpási Bence

Valóban nulla forint van az FKF-számláján

– közölte a 168 Órával a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Tüttő Katát azután kérdeztük, miután az MSZP-s politikus arról írt pénteken, a közterület-fenntartónak nem lesz pénze hétfőre, sőt, egészen pontosan 0 forintjuk lesz június 15-re.

A működés még egy ideig ennek ellenére megoldott, mivel folyószámlahitelből finanszírozzák a következő időszak működését. Ez azt jelenti, hogy a

szemétszállítás, valamint a cég dolgozóinak bére biztosított a likviditási problémák ellenére is.

Tüttő Kata emlékeztetett: az FKF a hulladékszállítás mellett köztisztasági teendőket is ellát és ezzel együtt nincs pénz a számlán „annak ellenére, hogy a főváros ezekért a feladatokért mindig időben fizetett.”

A problémát abban látja, hogy a nemzeti kukaholding – amelyik beszedi a szemétdíjat Budapesten – még

egy forintot sem utalt vissza az FKF-nek az idén elvégzett szolgáltatásért,

miközben folyamatosan végzi a hulladékszállítást Budapesten. Jelezte, remény még mindig van a pénz folyósítására, ugyanis a számla bent van a nemzeti kukaholdingnál.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett, nem először fordul elő egy ilyen helyzet a város életében. Volt, hogy több mint 10 milliárdos volt a tartozás. A kukaholdinggal lényegében folyamatos nézeteltérésben van a főváros, mivel folyamatosan vitatja a kifizetendő összegek mértékét.

„A legarcpirítóbb, hogy úgy kezelik a budapestiek pénzét, hulladék-díját, mintha az adó lenne. 

Azaz nem adják vissza egy az egyben a budapestiek által a hulladék kezelésére beszedett pénzt a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő szolgáltató cégnek, hogy végezze a feladatot, hanem gyakorlatilag önkényesen döntik el, mi az, amit elfogadnak költségként és mi az, amit nem.” A politikus azt gyanítja, nem azért nem utalnak a fővárosnak, mert nem megfelelő az adatszolgáltatás, „hanem mert

az a pénz, amit beszedtek a budapestiektől, már rég nincs a számlájukon. Elköltötték más, nem budapesti szolgáltatási veszteség finanszírozására.”

A szocialista politikus ezt nevezte a legaggasztóbb pontnak.

„Gyakorlatilag azért nem fizetnek és találnak ki mindig újabb és újabb indokot, például, hogy számoljuk meg, hány hajhagymája van a dolgozóknak, mert képtelenek fizetni.”

 

Jelezte, ő maga és a főpolgármester is minden létező fórumot és lehetőséget megragadnak arra, hogy visszaszerezzék a budapestiek pénzét. Most csak az idei év tartozásáról van szó, de a tavalyi évre is jelentős tartozást halmozott fel a kukaholding.

Tüttő Kata

Nem akart jóslásokba bocsátkozni, meddig tart ki a folyószámlahitel, mert azt sem szeretné, ha pontosan azon a napon utaljon az állami cég, amikor ez a keret kifogy.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor megnyugtatott: az anyagi nehézségek ellenére a fővárosiak hulladékát el fogják vinni és a dolgozók is megkapják bérüket.

A Tüttő Katával készült interjút itt meg is hallgathatja:

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.