Folytatódik a Papcsák-saga

További furcsa zuglói tanácsadói szerződéseket is megszellőztetett blogjában Várnai László, az LMP helyi képviselője. Viszonyításképpen azt is közli, hogy a korábban elszámoltatási kormánybiztosként ténykedő Papcsák Ferenc vezette önkormányzat havi kétmilliót költ jogi tanácsadásra, és évi két milliót az összes iskolájában tartott drogprevenciós felvilágosításra.

2011. február 23., 19:40

Négy ügyvédi irodával is kötött szerződést a zuglói önkormányzat miközben van saját jogi osztálya – írja

mai bejegyzésébenVárnai László, az LMP helyi képviselője. A szerződések értelmében az önkormányzat havonta kétmillió forint plusz Áfát fizet ki a jogászok szolgáltatásáért. Beszámoltunk róla: a korábban elszámoltatási kormánybiztosként ténykedő Papcsák Ferenc vezette zuglói önkormányzat tanácsadásokért több mint nyolcvanmillió forintot fizet ki. A hvg.hu szerint többek közt rokonoknak és hű embereknek. Az előző polgármester, a szabad demokrata Weinek Leonárd egyébként éppen két – összesen húszmillió forint értékű – tanácsadói szerződés miatt lett gyanúsított hűtlen kezelés miatt.

Várnai mai blogbejegyzésében azt írta, hogy viszonyítási alap lehet az összesen 85 milliós tanácsadói szerződésekhez, hogy a zuglói művelődési ház és hálózata üzemeltetése 24 fővel, 2011-es költségvetés szerint 110 millió forint. Az önkormányzat havi kétmilliót költ jogi tanácsadásra, és évi két milliót az összes iskolájában tartott drogprevenciós felvilágosításra.

Néhány további szerződés: Pacsák személyi titkára Tildy Balázs néhány hónapra havi 300 ezer forintot kap összesen 1.5 millió forint értékben. Ferdinandy Katalin testvérvárosi kapcsolatok ápolására januárban és februárban havi 182 ezer forintban részesül havonta. Várnai megjegyzi: Ferdinandy alpolgármester testvére már évek óta csinálja ezt a munkát az önkormányzatban, az ott dolgozók szerint igen profin építve, szervezve a kapcsolatokat.

Szerződés alapján négy hónap időtartamra Dr. Kun Miklósnak összesen 1,6 millió, Német Edina Lindának egymillió Kassai Ildikónak 1,4 millió forint jár. Ők a Polgárosodás Modernkori Kutató Központ megalapításában közreműködnek (Várnai nem érti hogy ennek mi köze Zuglóhoz) és konferencia sorozatot csinálnak. Meghökkentő módon egy ügyvédi iroda végzi a kerület oktatási intézményeinek racionalizálási célú felmérését 7 millió 800 ezer forint plusz Áfa értékben.

Várnai szerint a szerződések nagy számát látva a Pénzügyi Bizottság több tagja kérte, hogy az önkormányzathoz hasonlóan Vagyonkezelő és az Eszközkezelő Zrt. által kötött szerződéseket is hozzák nyilvánosságra. Ezt a testületi ülésen a Fidesz –KDNP-s képviselők „tartózkodó” szavazatai megakadályozták. Várnai szerint ezt nem fogják hagyni, és ha kell jogi eszközökkel fogják kikényszeríteni, hogy az állampolgárok megismerhessék a közpénzen kötött szerződéseket.

„A kerület lakóinak joguk van tudni mire költik az adóforintjaikat. Ezért február 20-án írásban kértem, hogy a szerződésekről nyilatkozhassak a Zuglói Újságban, vagy a listát az újságban és a honlapon hozzák nyilvánosságra” – írja az LMP-s képviselő. A szerkesztőtől azt a választ kapta, hogy erre csak fizetett hirdetésben van mód. „Mint elmondta, erre föntről kapott utasítást” – írja Várnai.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


HELYREIGAZÍTÁS

A 168 Óra online 2011. február 23-án "Folytatódik a Papcsák-saga" címmel közölt írásával kapcsolatban dr. Papcsák Ferenc helyreigazítási kérelmet juttatott el lapunkhoz, amelynek az alábbiakban eleget teszünk.

"1.
Valótlanul állítottuk, sugalmaztuk, hogy Papcsák Ferenc, zuglói polgármester milliókat fizet ki rokonainak, ezzel szemben tény, hogy Papcsák Ferenc egyetlen hozzátartozója sem kap semmilyen juttatást, vagy fizetést sem. Papcsák Ferencnek egyetlen rokona vagy hozzátartozója sem dolgozik a Zuglói Önkormányzatnál és nincs szerződéses viszonyban sem.

2.
Valótlanul állítottuk, hogy a Zuglói önkormányzat jóval több tanácsadásra kötött szerződést, mint az előző esztendőkben. Valótlanul állítottuk, hogy Weinek Leonárd idején körülbelül 40 millió forintot költöttek különböző tanácsadások megkötésére. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Weinek vezette önkormányzat csak 2008-ban több mint 180 millió forintot, 2009-ben pedig több mint 190 millió forintot költött külsős szerződésekre.

3.
Valótlanul állítottuk hogy "az eddigi képviselők közül mindenki, szó szerint mindenki, aki most nem lett képviselő, az valamilyen állást, tanácsadói szerződést kapott a polgármestertől." Ezzel szemben az igazság az, hogy a Zuglói Önkormányzati hivatal egyetlen volt képviselőt sem vett fel állományba. A volt képviselők közül többel semmilyen szerződéses viszonyban sincs."

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.