Orbánék visszahozzák a főispánokat

A kormánymegbízottakat nevezik át főispánná, 75 év után születik újjá a tisztség.

2022. június 21., 17:40

Szerző:

A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról című törvényjavaslatban elrejtett módosítások szerint a kormánymegbízottak mostantól főispánok lesznek, ezzel pedig 75 év után ismét visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legősibb magyar tisztség.

A magyar történelemben a nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője volt a főispán. Szerepe és jelentősége később sokat változott, örökössé vált, majd 1870 után címzetes, reprezentatív tisztség lesz belőle. 1947-ben megszüntetik.

A törvényjavaslatban meg is indokolják az átnevezést. Mint írják:

„A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

Hozzátették: a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára.” – olvasható a törvényjavaslatban.

 

Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak a Karmelita kolostorban tették le hivatali esküjüket.

Az ünnepségen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a területi közigazgatás vezetőit; ezután a kormányfő beszédében arról szólt, hogy Magyarországnak válságálló közigazgatásra van szüksége, hiszen 2010 óta természeti csapások, egy pandémia és most egy háború hatásai is sújtják hazánkat.

Orbán Viktor elmondta: nagyon nehéz idők jönnek, de ez a kormány bebizonyította, hogy - ellentétben az ellenfeleivel - képes kezelni a kihívásokat.
Hangsúlyozta: az elhúzódó háború gazdasági következményei miatt "meg kell védenünk azt, amink van", tehát az elmúlt években elért fejlődés eredményeinek megőrzéséért kell dolgozni.

„Önök kétség kívül egy hivatalt visznek, de alapvetően nem egy hatósági attitűdre van szükségük, hanem partnerségi szellemben kell az emberek és ügyeik felé fordulniuk” – mondta végül a frissen kinevezett kormánymegbízottaknak a miniszterelnök.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának ünnepélyes átadásán a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. Az okiratok átvétele után a kormánymegbízottak letették hivatali esküjüket. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)