Botrány egy váci bölcsődében

Az Alapvető Jogok Biztosa jogellenesnek tartja a fogyatékossággal élő gyerekek elkülönítését. 

2022. február 2., 17:51

Szerző:

Az Alapvető Jogok Biztosa hatósági feladatkörében eljárva kimondta, hogy Vácott, a Baba utcai bölcsőde megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy a fogyatékossággal élő bölcsődés gyermekeket jogellenesen elkülönítette társaiktól – írja az MTI. 

A 2020/21-es nevelési évben a váci Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének vezetője, megszüntetve a bölcsődében közel 30 éve fennálló, progresszív, együttnevelést alkalmazó gyakorlatot, a fogyatékossággal élő bölcsődéseket külön épületszárnyban helyezte el. Ennek következtében a gyermekek nem találkozhattak, játszhattak, tanulhattak együtt ép fejlődésmenetű társaikkal. A szülők hiába hangsúlyozták, hogy az intézkedés gyermekeik fejlődését hátráltatja és a gyermekek társadalmi beilleszkedése szempontjából is visszafordíthatatlan károkat okoz. Habár a jogellenes gyakorlatot azonnal meg kellett volna szüntetni, sem az intézmény, sem a fenntartó – a Váci Önkormányzat – nem lépett az ügyben.

A szülők végül a Validity Alapítvány segítségével eljárást indítottak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál, aki 2021 decemberében végül elmarasztalta az intézményt a súlyos jogsértés miatt. Ennek ellenére további problémák is felmerültek az intézmény vezetésével kapcsolatban és a szülők az intézményvezető leváltását követelik, mert csak így látják biztosítottnak gyermekeik megfelelő nevelését, valamint az intézmény emberi jogokat tiszteletben tartó, jogszerű működését.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shutterstock)